Пламен Узунов: Нямам притеснения; Пламен Бобоков: Узунов ми е приятел и нищо повече

Аз имам страшно много контакти, защото от 28 години съм в бизнеса, съвсем нормално е да познавам страшно много хора, но това не ме превръща в престъпник по никакъв начин. Това каза пред журналисти бизнесменът Пламен Бобоков, предаде репортер на БГНЕС.

Пламен Бобоков

"С Пламен Узунов сме приятели и нищо повече, абсолютно по никакъв начин, той не може да ми е бил лоби или каквото и да е било", заяви Бобоков.

Днес съдът проведе заседание, на което гледа мярката за неотклонение на бизнесмена Пламен Бобоков, обвинен за участие в организирана престъпна група. След заседанието стана ясно, че бизнесменът Пламен Бобоков излиза от ареста под парична гаранция от 1 млн. лева.

Днес бяха представени разговори пред съда от прокурор Петър Белчев. Той обясни пред медиите, че те са в писмена форма посредством компютърна програма Телеграм, Уатс ъп и други. На първо място между Бобоков и прокурор Николай Николов при Окръжна прокуратура Русе. Другият, както обясни прокурор Белчев е между Бобоков и секретар при президентството Пламен Узунов. „Трети разговор вероятно лице с имунитет. Касае се за концесията на пристанище в Либерия за срок от 25 години. Обвиняемият Бобоков заявил на лицето с имунитет, че президентът на Либерия проявява интерес от запознанството си с него с оглед на изпращане на посланик на република България в Нигерия с акредитация в Либерия. Това е разговорът в писмена форма”, заяви Белчев пред медиите. Той обясни, че е направил това, за да обоснове обстоятелството, че е налице реална опасност Пламен Бобоков да се укрие и да извърши друго престъпление, предвид факта, че притежава огромно влияние върху лица заемащи висши държавни длъжности в това число и вероятно лица с имунитет. Кои са тези лица? На този въпрос прокурорът каза, че на този етап не са установили по безспорен и категоричен начин, затова използват този термин. „В комуникацията, която е в писмена форма, там е посочено президент. Но дали става въпрос за президента не мога да ви кажа с категоричност”, посочи той. Самият Пламен Бобоков заяви пред медиите, че с президента се в виждал официално. „Бил съм преди години, преди 2 или 3 години съм бил на среща с президента, просто за разговор нищо повече”, заяви още той. Концесията за пристанище е в Либерия, заяви още той и добави, че няма нищо общо с българските власти по никакъв начин. Бобоков посочи, че с Васил Божков може да се каже, че са приятели. „Виждали сме се 4-5 пъти в годината, не повече”, заяви още той.

Пламен Бобоков беше задържан в четвъртък сутрин с прокурорско нареждане от наблюдаващия прокурор по делото срещу него Генка Брезашка. Това стана въпреки платената гаранция в размер на 1 милион лева.

В началото на юни брат му Атанас Бобоков остана за постоянно в арестa заради схемата с вносния боклук у нас. Държавното обвинение тогава обяви, че има достатъчно доказателства, че Бобоков, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, ексшефът на плевенската РИОСВ Габриел Савов заедно с бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов са участвали в организирана престъпна група.

Пламен Узунов

Те са заподозрени, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата "Монбат Рисайклинг" на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят.

Секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов също бе в сградата на Специализирания съд днес за разпит в качеството му на свидетел, съобщи прокурор Генка Брезашка. Пламен Узунов е призован нормално по телефона, лично аз го призовах по телефона, за което е изготвен протокол вчера, заяви тя. Дошъл е сам в сградата на Специализирания съд и се разпитва в момента като свидетел, уточни още Бързашка.

Пламен Узунов

Нямам никакви притеснения. Това заяви Пламен Узунов, след като бе разпитван няколко часа в сградата на спецсъда. За всичко, което има, съм отговорил пред органите на специализираната прокуратура, добави Узунов.

Той призна, че е имал контакти с Бобоков. “Имал съм и служебни контакти с него”, заяви той и посочи, че се познават от 2 години.

"В момента се опива да се измести основната тема в държавата като се пришиват такива неверни неща", заяви още Пламен Узунов.

От прокуратурата днес съобщиха, че президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов е уличен в търговия с влияние.

На 27 декември 2018 г. е изпратил на Пламен Бобоков съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд. Шест дни по-късно решението става публично достояние.

Специализираната прокуратура разкри още, че Пламен Бобоков е лобирал пред членове на ВСС за избирането на прокурор от Русе за административен ръководител на Окръжната прокуратура в града. Натискът на Бобоков се е провалил, избран е друг кандидат.

Днес прокуратурата извършва обиски и в кабинета и в дома на русенския прокурор Николай Николов, контактувал с бизнесмена Пламен Бобоков.

Президентската институция не е разследващ орган. Това заявиха от прессекретариата на държавния глава по повод на разпита на президентския секретар Пламен Узунов.

"Информация за действията си трябва да предостави Специализираната прокуратура, която следва да аргументира приоритетите в своята работа: кого и на основата на какви улики разпитва, в чие жилище и на основата на какви доказателства прави обиск", се казва в изявлението.

"Отправени внушения пред медии от страна на Специализираната прокуратура оставяме без коментар", се казва още в изявлението. /БГНЕС

Категории:

Тагове: