Планът на Байдън за анулиране на студентски дългове беше отхвърлен

Върховният съд нанесе значителен политически удар на президента на САЩ Джо Байдън, като отхвърли неговата програма за опрощаване на студентските дългове на милиони американци, предаде АФП.

Анулирането на дългове на стойност над 400 млрд. долара в опит да се облекчи финансовото бреме на образованието, което тегне над много американци десетилетия след като са завършили обучението си, е извън правомощията на Байдън, постанови съдът.

Органът гласува с шест на три гласа "ЗА", като заяви, че президентът е трябвало да получи специално разрешение от Конгреса за стартиране на програмата.

Байдън е допуснал грешка, като е използвал закон от 2003 г. - Закон за облекчаване на възможностите за получаване на висше образование от студентите, за да обоснове плана си, посочи съдебният орган.

Шестте щата, ръководени от републиканците, подадоха иск, в който се казваше, че законът от 2003 г., който има за цел да помогне на бивши студенти, които са се присъединили към армията след атентатите от 11 септември 2001 г., не дава право на Байдън да анулира заеми.

"Съгласни сме", пише председателят на съда Джон Робъртс в становището на мнозинството.

"Въпросът тук не е дали нещо трябва да се направи, а кой има право да го направи", каза той.

Държавният глава на САЩ изрази несъгласието си с решението на Върховния съд и заяви, че на по-късен етап ще "даде ясно да се разбере, че все още не е приключил с борбата".

Близо 1,6 трилиона долара федерални студентски заеми дължат 43 милиона американци, като някои от тях в крайна сметка ги изплащат в продължение на десетилетия, докато създават семейства.

Байдън обяви плана през август 2022 г. Той предвеждаше на всеки кредитополучател с ниски или средни доходи ще бъдат опростени до 20 000 долара.

Това се случи след замразяването на плащанията по студентските заеми, въведено по време на пандемията от Ковид-19 от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

"Президентът няма правомощието едностранно да заличи толкова много дългове", заяви съдът, като добави, че това правомощие се притежава от Конгреса, който наблюдава финансите на САЩ.

"Сред най-важните правомощия на Конгреса е контролът върху финансите", пише съдия Нийл Горсъч.

И тримата прогресивни съдии изразиха несъгласие с решението.

Съдия Елена Каган написа, че самият орган е превишил правомощията си в случая.

"Нито един от щатите, инициирали делото, не е имал лични залози или търсени вреди от закона", твърди Каган.

"Ние не позволяваме на ищците да завеждат дела само защото се противопоставят на дадена политика", добави тя.

Каган каза също, че съдът е закрепил решението си главно върху самия размер на опрощаването на дълга и неговото въздействие върху националните финанси.

"Резултатът тук е, че съдът замества Конгреса и изпълнителната власт при определянето на националната политика за опрощаване на студентски заеми", посочи тя. /БГНЕС