Платформата "X" премахва възможността за блокиране на акаунти

Социалната мрежа "X", известна доскоро като Twitter, ще премахне функцията, която позволява на потребителите да блокират други акаунти, заяви собственикът на компанията Илон Мъск, съобщи "TVP World".

Функцията за блокиране позволява на потребителите да ограничават определени акаунти да се свързват с тях, да виждат публикациите им или да ги следват.

"Блокирането ще бъде изтрито като "функция", освен за директните съобщения", обяви Мъск в публикация в платформата.

Той заяви, че X ще запази функцията за изключване на звука, която предпазва потребителя от виждане на определени акаунти, но за разлика от блокирането не предупреждава другия акаунт за това действие.

Милиардерът се описва като защитник на свободата на словото, но някои критици твърдят, че подходът му е безотговорен. Откакто той пое управлението на платформата, изследователите установиха увеличаване на речта на омразата и антисемитското съдържание в нея, а някои правителства обвиниха компанията, че не прави достатъчно, за да модерира съдържанието си.

Премахването или ограничаването на функцията за блокиране може да доведе до конфликт на X с насоките, включени в App Store на Apple и Google Play на Alphabet.

От Apple твърдят, че приложенията със съдържание, генерирано от потребителите, трябва да имат възможност да блокират злоупотребяващи акаунти. От Google Play Store посочват, че приложенията трябва да предоставят вътрешна система за блокиране на генерирано от потребителите съдържание и на самите потребители.

В отговор на публикация от активистката за борба с тормоза Моника Люински, която призова X да запази "критичния инструмент за осигуряване на безопасността на хората онлайн", главният изпълнителен директор Линда Якарино защити хода на Мъск.

"Безопасността на нашите потребители в X е приоритет номер едно. И ние изграждаме нещо по-добро от сегашното състояние на платформата", написа Якарино.

Компанията заяви, че Мъск ще ръководи продуктовите и инженерните екипи, а Якарино ще ръководи всички останали служители, включително в правния и търговския отдели. /БГНЕС

Тагове: