Пленкович обяви мерки срещу необоснованото увеличение на цените в Хърватия

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович призова всички, които са увеличили неоправдано цените, да ги върнат към нивата им от 31 декември.

Той заяви, че ще има сериозна правителствена намеса по отношение на онези, които увеличиха цените в страната в процеса на преминаване от куни към евро.

„Някои фирми използваха преобразуването за неоправдано увеличаване на цените, за което няма причина, тъй като това се извършва без компенсация”, каза Пленкович на заседание на правителството.

Кабинетът е ангажирал всички отговорни служби да засилят надзора върху стопанските субекти, а Министерството на икономиката да предприеме мерки за събиране на пълна и точна информация за движението и проследяването на цените.

Той съобщи, че всички служби ще излязат на терен, за да коригират всичко, което безотговорни лица вършат, без да имат причина за това.

„Повишаването на цените, хвърлянето на сянка върху въвеждането на еврото и допринасянето за инфлацията е нечестна практика и няма да успее”, добави Пленкович. /БГНЕС

Загреб / Хърватия