Пленкович обвини хърватският президент в антибългарски провокации

Хърватският премиер Андрей Пленкович обвини президента Зоран Миланович, че с поведението си "насъсква хората срещу България".

Министър-председателят смята, че по време на срещата на лидерите от процеса Бърдо-Бриони поведението на Миланович е било безотговорно. Тогава Миланович отправи остри нападки към политиката на България по отношение на евроинтеграцията на Република Северна Македония. В този формат участват държавите от Западните Балкани, Хърватия и Словения.

Българският посланик в Загреб Генка Георгиева съобщи, че през последните няколко дни в Хърватия са регистрирани три инцидента с български граждани. В обясненията пред органите на реда българите са съобщили, че агресията срещу тях е била проявена, след като събеседниците им разбрали, че идват от България. Пленкович директно и открито обвини за инцидентите президента Зоран Миланович. Той определи поведението на "президента Зоран Миланович като насъскване". "Този провокатор и измамник носи отговорност за информацията от българското посолство и нападенията срещу трима български граждани. Защо? Защото по време на срещата в Бърдо-Бриони говори срещу България. При ясната ни подкрепа за РСМ правителството ни никога не е демонстрирало агресия срещу България", каза още Пленкович и подчерта: Какво направи Миланович. Появи се веднъж и след това получихме нота за нападение срещу български граждани. Подобна политическа боза няма да може да продаде на хърватите".

Хърватското вътрешно министерство официално съобщи, че събира информация за "противозаконните действия срещу трима български граждани след като са получили информация от правителството, което е било предупредено от българското посолство".

Зоран Миланович веднага отговори на Андрей Пленковнич и го нарече "стара баба от квартала". "Премиерът обикаля наоколо и говори като стара квартална баба за някакви нападения срещу българи в Хърватия", каза Миланович.

На 19-ти май българското МВнР привика посланика на Хърватия Ясна Огняновац заради нападките на Миланович към нашата страна.Пред посланик Огняновац генералният директор по европейските въпроси в МВнР Румен Александров определи като неприемливо и неоправдано изказването на президента Миланович, което предизвиква разочарование с оглед на отличния двустранен диалог между София и Загреб и единомислието по редица теми от Европейския и регионален дневен ред. /БГНЕС, Индекс и Бета