Пленкович пред Зеленски в Киев: Хърватия знае какво означава агресия

Днес преди обяд в украинската столица Киев пристигна хърватският премиер Андрей Пленкович, който веднага се срещна с президента Володимир Зеленски, съобщи правителството в Загреб, което публикува и снимки от разговора между двамата.

Андрей Пленкович

"Хърватия много добре знае какво означава да си подложен на агресия. Ние ще продължим да предоставяме политическа, дипломатическа, финансова, хуманитарна, техническа и всякаква възможна помощ на Украйна, включително и помощ за украинските бежанци", се казва в съобщението от кабинета на Пленкович.

БГНЕС припомня, че в началото на 90-те години на миналия век Хърватия бе нападната от тогавашната югоармия и от диктаторския сръбски режим на Слободан Милошевич. В началото на войната близо една трета от територията на Хърватия бе окупирана от сръбските войски. Няколко града бяха сравнени със земята, сред тях и Вуковар, а стотици хиляди бяха принудени да напуснат домовете си. На територията на Хърватия бяха създадени "независими сръбски републики".

През лятото на 1995 г. Хърватия освободи всички окупирани територии и възстанови пълния контрол над територията си. /БГНЕС