Пленкович смени няколко министри

Хърватският премиер Андрей Пленкович смени няколко министри в кабинета си.

"Имаше нужда от освежаване", каза Пленкович след като съобщи промените в правителството. В управлението влизат трима нови министри. На мястото на регионалния министър Габриела Шалац е назначен досегашният министър на труда Марко Павич. На мястото на министъра на селското стопанство Томислав Толушич застава Мария Вучкович, а в министерството по демографските въпроси влиза досегашният депутат от управляващата партия Хърватска демократична общност Весна Бедекович. Тя ще замести Нада Мурганич. Йосип Аладрович поема министреството на труда.

Марио Баножич ще бъде предложен за нов министър на държавната администрация. Той ще смени Горан Марич, който бе принуден да подаде оставка поради аферата с раздаването на недвижими имоти.

Вътрешният министър Давор Божинович и финансовият министър Здравко Марич са вицепремиери в кабинета на Пленкович.

"Като мандатоносител реших, че в тази политическа ситуация се нуждаем от освежаване. Трябва да направим завой. В обществото искам да се обърне внимание на постиженията и на всичко, което прави правителството", каза още Андрей Пленкович.

Само преди ден хърватската президентка Колинда Грабар-Китарович призова Пленкович колкото е възможно по-бързо да извърши реконструкция на правителството, защото Хърватия няма време и не може да си позволи да остане дълго време без работещо правителство. "Очаквам реконструкцията да се случи колкото е възможно по-бързо, премиерът бързо да изпрати новите предложения на парламента, защото Хърватия няма време за губене“, каза Грабар-Китарович. Тя подчерта, че нейната работа е да се грижи за стабилността на институциите и стандартът на гражданите, а не за собствения си рейтинг. /БГНЕС и ХРТ