Пленкович: Трябва да има реакция за Банска

Реакцията на ЕС на сериозния инцидент в Банска не може да бъде пропусната, заяви хърватският премиер Андрей Пленкович в Гранада. Той добави, че ще го обсъди с президента на Косово Вьоса Османи.


„Президентът на Косово Вьоса Османи поиска среща, което е добре, тя е на планирано посещение в Загреб следващата седмица, така че ще говорим и днес, а вероятно и малко по-подробно следващата седмица. За нас е важно да видим реакцията на ЕС и очакваме предложението на върховния представител Жозеп Борел и Европейската комисия как да реагираме на този сериозен инцидент и миникризата, която възникна в северната част на Косово, в Банска“, каза той, предаде KoSSev.

Той припомни, че е обсъждал това с албанския премиер Еди Рама в началото на седмицата и добави, че "подобна ситуация не може да остане без реакция".

На срещата на върха на европейската политическа общност, където разширяването на ЕС е една от темите, Пленкович каза пред репортери, че Хърватия подкрепя разширяването на Европейския съюз към страните от Югоизточна Европа, особено що се отнася до БиХ.

Той добави, че Хърватия иска "този процес да бъде добре структуриран" и че напредъкът е свързан с индивидуалните постижения на всяка от страните. /БГНЕС