Плевнелиев: България е бедна, защото не се откъсна от Русия

Големият грях на демократите в България е, че не успяха да направят лустрация. Това заяви пред БГНЕС Росен Плевнелиев, президент на България /2012-2017 г./ Той почете паметта на невинно избитите от така наречения Народен съд регенти, министри, депутати и общественици на 1 февруари 1945 г.

„Виждате хиляди имена изписани на тази стена, която ние наричаме стената на плача. 30 000 са арестувани за една нощ, хиляди са избити, десетки хиляди са с абсолютно незаконни и нечовешки присъди. За това деяние БСП практически с нищо не дадоха заявка, че се променят“, каза Росен Плевнелиев по време на церемонията по отдаване на почит пред жертвите на комунизма.

Според него БКП не се е променила, въпреки, че е сменила името си на БСП.

„Същите кадри, идеология, зависимости от агенти на ДС и режима в Москва. Всъщност демокрацията означава да погледнеш истината отвъд пропагандата и манипулацията. Истината е, че десетки хиляди бяха избити при налагането на комунистическата диктатура в България. Вместо БСП да се извини, те продължават да откриват паметници на Тодор Живков. Ето един ненаучен урок от историята. БСП трябва да се извини на българския народ, за да може да стъпим на здравите основи на съзиданието“, зави президентът Росен Плевнелиев

Румен Радев не присъства на официалната церемония, а предпочете да почете паметта на загиналите сам, което предизвика остра реакция от страна на Росен Плевнелиев.

„За шеста поредна година сме свидетели на отсъствието на държавния глава на официалната церемония. Това е крещящо доказателство, че Радев не иска да погледне фактите в очите. Той застава на страната на тези, които все още вярват в идеологията на комунистическия режим, застава на страната на тези, които фалшифицират историята, застава на страната на пропаганда, а не на фактите. Имаме един партиен зависим президент, който идва от русофилските популистки среди на България“, категоричен е Плевнелиев.

Демократите в България се провалиха в опита да спрат ДС.

„Голям грях на демократите в България е, че не успяхме да направим лустрация и, че приватизацията беше извършена, така че комунистическите елити взеха в ръцете си цялата икономика“, заяви тоя.

България спада към страните, които не успяха да се откъснат от руската сфера и затова е толкова бедна.

„Може да разделим на две страните, които бяха в съветското пространство. Едните сложиха истината за комунизма в учебниците, сложиха агентите на тайните служби, където им е мястото, тръгнаха по пътя на социално отговорната икономика, а не на олигархията. От друга страна погледнете държавите, които останаха в руската сфера на влияние, по команда от Москва им беше инсталирана олигархична икономика, агентите на ДС продължаваха на шестват из медиите и да формират общественото мнение. Първите са богати и демократични. Това са Словения, Хърватия, Румъния, Полша, Чехия, а от другата страна са България, РС Македония, Сърбия, Грузия, които останаха със силно руско влияние, с агенти на ДС, които са назначени за политици, бизнесмени“, подчерта пред БГНЕС президентът Росен Плевнелиев. /БГНЕС