Плевнелиев: България има нужда от правителство, но не на Радев, и от работещ парламент

България има нужда от правителство, но не на Радев, и от работещ парламент. Това каза по bTV Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012 – 2017 г.

Росен Плевнелиев заяви, че не е изненадан от решението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде народен представител, защото се надява, че това е осъзнато действие, което казва на хората, че е готов на всичко, дори и да излезе от зоната си на комфорт, за да се намери решение на политическата криза.

Според Плевнелиев политиците сами си произведоха едно минно поле и където и да стъпят могат да настъпя мина и това е много страшно. Бившият президент добави, че досега подходът беше грешен и когато подходът е грешен няма как резултатите да бъдат добри. Той посочи, че е говорил с голяма част политическите лидери и винаги се е учудвал от мнението им, че трябва да слушат своите избиратели, когато напротив, те са тези, които трябва да ги водят. „Това биткаджийство, довело да незаконен арест на опозиционен лидер, можеше да не се случи, ако бяхме дали път на правилния подход“, отбеляза Плевнелиев и допълни, че незаконният арест на Борисов беше чист, див популизъм.

Той призова да се върнем на демократичния подход. „Нека де сме многообразни, но да търсим подход по три приоритети“, каза още Плевнелиев и даде като пример постигнатото от Хърватия, която беше много по-назад в много отношения от България.

Бившият президент подчерта, че опасностите са много. „Като са казали А, ще трябва да кажат и Б. Трябва да се прави правителство. Има десет мини, една от тях да настъпим, ние сме наникъде“, категоричен е той и обясни, че ако референдумът на „Възраждане“ успее, младите хора ще напуснат България, както и че ако не направим бюджет, който да е мъдър, нямаме никакво бъдеще. Плевнелиев отбеляза и важността на законите, свързани с ПВУ, които ако не бъдат приети, осъждат нашата икономика на застой.

„Никога не е имало такава политика, каквато наблюдаваме от 3 г. Истински съжалявам и предупреждавах. България падна в плен на популизма“, коментира още той и обяви, че ако Румъния влезе в Шенген, а ние не, означава, че изоставаме, затова е категоричен, че е крайно време политиците да се събудят, да се върнат на здравите основи на демокрацията и да си спомнят думите на Желю Желев, че демокрацията се лекува с повече демокрация.

Плевнелиев посочи, че всичко може да се поправи, ако тръгнем отново по правилния път – Шенген, еврозона. Относно формулата за съставяне на редовно правителство, според него най-силно и справедливо би било това, което той и Соломон Паси говореха преди 6 месеца, а именно да бъде съставено евроатлантическо правителство. „За съжаление, тогава това беше невъзможно, но днес вече няма друг шанс, трябва да се случи“, заяви той.

Ако нямаме правителство, каза още Плевнелиев, ще бъдем свидетели на колективното убийство на всички проевропейски партии. „Най-силно ще бъде правителство с първия мандат на ГЕРБ“, коментира той и допълни, че то може да е програмно и експертно.

„Ако не се успее с първия мандат, ПП-ДБ имат инициативата. Но ако направят едно правителство с ярки политически фигури, няма как ГЕРБ да ги подкрепи“, подчерта Плевнелиев, като посочи, че ако все пак ГЕРБ подкрепи правителство с втория мандат, то отново трябва да е програмно, експертно.

Според него да се намери формула с третия мандат е възможно, но отново с едно програмно експертно правителство. „Има поне още 2 – 3 системни проевропейски сили“, каза Плевнелиев, който заключи, че ако не се намери решение за излизане от политическата криза, референдумът на „Възраждане“ ще счупи всичко в България. /БГНЕС