Плевнелиев: Груба грешка на Радев е без да мисли да посочи 28 март за дата на изборите

Хубаво е да има консултации от една страна, да, държавният глава трябва да се консултира, но това са първите консултации, които Радев прави, 4 г. не си отвори вратите на президентската институция за никого и нищо, освен жестоко политическо противопоставяне. Това заяви пред бТВ президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017).

Радев е в тежка ситуация, не му отива да каже нещо и след това да се отметне. Когато Радев посочи 28 март за дата на изборите, не е той човекът, който отмени тази дата, а шефът на неговия стратегически съвет Александър Маринов. Радев постоянно казва „мутри, вън”, а тези, които създадоха мутрите са в президентството навсякъде, а са и шефове на стратегическия му съвет. Шефът на стратегическия съвет по прякор Майстора поставя под съмнение датата за изборите, подчерта Плевнелиев.

Винаги съм правил консултации като държавен глава, стартирал съм и месец на политическите консултации. Вратата не е затваряна дори за Волен Сидеров. Ние сме в крайна непредсказуема среда, не можем да кажем и как ще се развие вирусът.

От друга гледна точка като че ли е повече от ясно, че с оглед на това, че идват повече ваксини, и когато се затопли вирусът е малко по-разхлабен. За това машинно гласуване в последния момент ги чакаме, това са достатъчни аргументи, за да се избере по средна дата, може би април месец, но не съм аз човекът, който ще каже. Радев е воден от желание за мъст между генерал-премиер и генерал- президент, това ще е битка, която е деструктивна за народа. Радев назова дата 28 март, дори без да помисли малко, това е груба грешка на държавния глава, убеден е Плевнелиев.

Радев беше избран с гласовете на ДПС, това е факт, единственият президент на България, който не е избиран с гласовете на ДПС съм аз. Всички други са подкрепяни на втори тур от ДПС. Голямата игра ще се случи през април и май. ДПС могат официално да влязат във властта само с БСП и с популистите и техният златен пръст – на Мая Манолова, Слави Трифонов, това са продукти на БСП. Амбицията на ДПС и БСП ще е да направят правителство. Ако ДПС са толкова гладни и искат да вземат официално властта в коалиция с БСП, тогава Радев би могъл да бъде подкрепен. Радев ще бъде първият български президент, който освен популист, е първият, който до края на мандата си няма да влезе в никакъв конфликт с вицепрезидента си. Всички ние имаме конфликти с нашите вицепрезиденти, коментира Плевнелиев.

Илияна Йотова държи ключа към бъдещето на президента Радев. Той допусна толкова гафове. Например, отива в полупразната зала на НС по времена протестите, той им каза вие не сте парламентът, парламентът е отвън на площада, това взривява конституцията, не спазва законите. Взриви и собствената си политическа партия. Ако иска да има втори мандат, ще трябва да се държи за Йотова, защото тя държи ключа към подкрепата от БСП, защото ако няма подкрепата на БСП, то няма как да има втори мандат, подчерта още Плевнелиев.

Според него, консултациите на президента с останалите партии, които се провеждат в момента, е нищо друго, освен дестабилизиране на изборния процес. „Те имат интерес само от криза, а кризата и проблемите правят популистите важни, те знаят как да се заиграят със страховете на хората”, каза Плевнелиев.

Попитан за оценката му за правителството, Плевнелиев каза, че неговата оценка, какато и тази на директора на Световната банка Кристалина Георгиева, с която е разговарял, е, че България се справя изненадващо добре. „На фона на глобалната ситуация, има и неща, които да подобрим. Като започнем от това, че имаме ниско доверие в институциите като цяло, всеки на която и да е позиция, трябва да работи за доверието – прозрачност, прогнозируемост, работа по правилата.

Нашата здравна система остана нереформирана, виждаме резултатите от това. Здравната система не е това все още, което искаме. Като минем през това, че линейките се чудят кого къде да закарат, за здравеопазване сега се дават почти 6 млрд. лева, но пак никой не е доволен, очевидно нещо трябва да променим. Реформата в здравеопазването е електронна здравна карта, за да може линейката да знае кой болен къде да закара и какво му е правено. Очевидно държавата ни е в състояние, в което не всички реформи се случват така, както е предвидено. Установихме вчера с Кристалина Георгиева, че пандемията ни удари силно, хората със слаба имунна система са в тежка ситуация, така е и с държавите, когато си финансово нестабилен, когато си разточителен, идва тогава кризата. От тази гледна точка обаче България стои добре, водили сме консервативна финансова политика. Трябва да не се заиграваме с проблемите и страховете на хората, а да даваме решения. Решенията са силни институции и силна здравна система, което е предпоставка за силна и богата нация. Слагам оценка 5 за справяне с кризата до момента, уточни Плевнелиев. /БГНЕС