Плевнелиев: Левски ни посочи пътя – интеграция с Европа, а не с империи на Изток от нас

Апостолът на свободата ни завеща да бъдем равни с другите европейски народи. Съвременният прочит на неговите думи означава да се интегрираме в Европа, т.е. да бъдем членове на еврозоната и Шенген.

В продължение на 6 години ние имаме един силен генерал президент, който е популист, а под неговия високо вдигнат юмрук имахме и правителства доминирани от популисти.

България е пример на държава, която е управлявана от популисти без хоризонт, без решения, затънала в противопоставяния и биткаджийство. Следователно не постигаме нито Шенген, нито еврозоната, нито стратегически инвестиции, потъваме в собствения си казан.

Това заяви в интервю за БГНЕС Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.).

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с Росен Плевнелиев.

БГНЕС: Г-н Президент не е ли време България да формулира трайни и ясни национални интереси?

Росен Плевнелиев: Крайно време е. Ние сме на ръба на пропастта и ако паднем, което означава трайно да се запокитим геополитически в периферията накъде между Европа и Азия, да се обречем на липса на стратегически инвестиции, да се обречем от тази гледна точка на бедност и на изолация, за да не допуснем този сценарии, на нас ни трябва ясно дефиниран национален интерес и план как да го постигнем. Последно катастрофата с Шенген още веднъж посочи, че към днешна дата политическият елит като цяло на България и управляващите, включително институциите не са способни да постигат резултати по стратегически национални цели. Това е тежка, но вярна констатация. За да излезем от дупката, трябва да дефинираме националния интерес, трябва да имаме ясен план и трябва да се обединим около него. Това все още не се случва.

БГНЕС: Може би Шенген, Еврозоната са именно едни от тези цели, включително да отстоим нашите позиции като евроатлантическа държава, особено в този момент, когато на няколкостотин километра от нас бушува такава ужасна война?

Росен Плевнелиев: Така е. Констатирам, че една голяма част от действащите политици, както и елитът на нашето общество, са забравили завета на дедите ни, забрави ли са какво ни каза Апостолът на свободата Васил Левски или може би удобно не искат да си спомнят. Апостолът на свободата ни каза бъдете равни на другите европейски народи и изградете чиста и свята република. Ако погледнем днешния прочит на това да бъдем равни на другите европейски народи означава да се интегрираме с Европа, което означава

еврозона и Шенген. Да изградим чиста и свята република означава да изградим модерна демокрация с работещи институции, които работят с лице и служат на хората. И икономика, която не е олигархична, а е европейска икономика, т.е. базирана на правила и на институции, които гарантират, че правилата се спазват. Социалноотговорна икономика. Постигнали ли сме и едното и другото? Не сме, защо тогава 90% от българските политици продължават да се обясняват във всяко интервю, дори и от най-високата трибуна в Народното събрание: изгубихме път, посока, нямаме интереси, нямаме ценности. Не е вярно, Апостолът на свободата ви е казал ходете да бъдете равни на другите европейски народи, а не да се интегрирате с казахските степи, с империи на изток от нас. Слушайте поне тази фигура, която всички ние се кълнем в наследството. Следователно трябва да постигнем членство в еврозоната и Шенген. И това е българският национален интерес. Не само, защото дефинирано от дедите ни, а и защото това иска българският народ. 2 милиона българи са в чужбина, колко българи отидоха в Русия - нула, колко българи отидоха в Китай - 100, колко българи отидоха на Запад в Германия, в САЩ, в Европа, в демократичния прогресивен свят - 2 милиона. Ами следвайте ги тези българи, където те, хайде и държавата там да отиде.

БГНЕС: Вместо това имаме един инфантилен политически дебат. Защо го допуснахме?

Росен Плевнелиев: Защото трябва с голямо, голямо прискърбие, за пореден път да се повторя, да кажа, да повторя и пак и пак ще повтарям, че България падна в плен на популизма. Ние вече шест години имаме един силен генерал президент, но популист. И ние в последните две години под високо вдигнатия юмрук на президента популист, имахме и правителства доминирани от популисти. Защото вече е крайно време да се събудим и да разберем, че голямата битка днес и тя не е само такава в България, тя е такава и в САЩ, и в Германия, и във Франция и във всички демократични държави, не е между леви и десни политици, а между демократи и популисти. За съжаление, България падна в плен на популисти - популист президент, популист министър-председател, например Кирил Петков е стандартен ляв популист. Проблемът с това, е че популистите в нито една държава по света не са успели никога в човешката история да решат трайно и устойчиво нито един от проблемите на нациите.

Вижте една Латинска Америка, която е имала огромни ресурси, която е изпепелена, потънала в брутален популизъм. Нещо повече, да погледнем Чили, една държава, която наричахме Швейцария на Латинска Америка, една държава, която направи невероятно реформи. Последният президент знаете ли как бе избран в Чили? Човекът излезе и каза, че всеки, който бъде уволнен от частния сектор, ще го назначи в държавния. Чудесно, изключителен акт на популист, в резултат на което Чили вече не се ползва с доверието на пазарите, кредите станаха тройно по-скъпи и дори и Швейцария на Латинска Америка се запокити във финансовата нестабилност, следователно липса на стратегически инвестиции и бедност.

Голямата разлика е, че популистите се заиграват със страховете и надеждите на хората, те знаят как да направят това. Демократите търсят решения, демократите са по-скоро стратегически играчи, те винаги търсят план базиран на ценности, на правила, на институции. Популистите са тактически играчи, той знае днес как да се заиграе със страховете и надеждите на хората. Популистите черпят своята енергия от измислените войни.

Кирил Петков като ляв популист си е измислил, че Бойко Борисов е най-големият му враг. Нещо повече понеже е популист, а не демократ той арестува незаконно лидерът на опозиционна политическа партия, в това число Бойко Борисов. Феновете, нарочно казвам феновете, а не избирателите на „Продължаваме промяната“, феновете на ляво популиската партия „Продължаваме промяната“ аплодират акт на незаконно арестуване на опозиционен лидер, въпреки че това противоречи на конституцията и е направено по един недемократичен начин.

Затъваме в популизъм. По същия начин популизмът на Кирил Петков или на Румен Радев, т.е. биткаджийството, високо вдигнатият юмрук, измисленият враг, който осмисля деня, но не осмисля годината и десетилетието. Ще кажа нещо много важно, много лесно е да стреляте и да се биете срещу някой, много трудно е да лекувате раните след това.

БГНЕС: Докъде ще ни доведе такъв тип поведение на политиците, което можем да сравним с чатенето във фейсбук или някоя социална мрежа и казаното от тях след минути губи значение.

Росен Плевнелиев: Вижте Народното събрание, нарочно не отидох, тъй като Народното събрание за съжаление пропито от този популизъм, не искам да го легитимирам със собственото си присъствие. И не това е заветът на дедите, и не това е националният интерес. При всички случай популизмът ни обрича на бедност, на никакви стратегически инвестиции, вижте последните три години нищо не се е случило. По време на моя мандат мога да изляза и да кажа, че работихме за доверие, работихме за доброто име и репутация на страната, създадохме над 165 000 добре платени работни места, създадохме 300 фабрики в автомобилния сектор, днес нищо. Отново България е пример за държава, управлявана от популисти без хоризонт, без решения, затънала в противопоставяния и биткаджийство. Следователно не постигаме нито Шенген, нито еврозоната, нито стратегически инвестиции, потъваме в собствения си казан.

БГНЕС: Кога ще спрем рушенето на вътрешните ни институции, а също така и рушенето на българската позиция в региона и в Европа?

Росен Плевнелиев: За съжаление, популистите не разбират какво е това институции. Те много често ги рушат, че и правилата рушат. Например, видяхте, че министър-председателят Кирил Петков, президентът Румен Радев многократно нарушиха правилата в държавата, дори конституцията. Това е само пример, но навсякъде по света, дали е Тръмп, дали е Салвини, дали е Ципрас, популисти много навсякъде и те всичките правят едно и също. Ние паднахме в плен на този популизъм, докога - докато народът се осъзнае и направи разликата между демократи и популисти и на следващите избори, когато и да са те, подкрепи системни демократично мислещи и действащи партии. Това означава партии, които са интегрирани в европейското семейство на демократични политически партии, това означава партии, които най-малкото разбират колко е важно успехът на една нация, включително и на една партия, дори и на индивида, да се базира не на биткаджийството да удариш някого или да го арестуваш, това не е успех, успехът е заедно, градейки правила и институции за по-добра бизнес среда, за доверие на пазарите, за стратегически инвестиции, за доброто име и репутация на България, интегрирайки България с обединена и демократична Европа да се поздравим с успех. Да го кажа в прав текст няма нито един популист, който да е постигнал стратегически инвестиции, който да е постигнал богатство, за която и да е било нация, който да е постигнал интеграция в клуба на богатите, за която и да е било нация, няма такъв. И същевременно, ако ние искаме по този начин да се саморазрушаваме, заповядайте гласувайте за всякакви проекти, които можем да ги изброим. Помислете си как аз съм обяснявал на стотици президенти, с които работя и продължавам да работя за България, че у нас има партия, която влиза в Народното събрание и се казва „Изправи се! Мутри вън!“ или след това има партия на телевизионен чалга водещ, която става първа политическа сила и се казва „Няма такава държава“, след това се преименува на „Има такъв народ“. Или след това идват някакви от Харвард и казват ние продължаваме промяната, но никой не знае каква промяна всъщност. Осем месеца по-късно, видяхме каква е промяната – лобистки сделки, милиарди за Лукойл, най-непрозрачните инхаус обществени поръчки, много по-корупционни, за които те обясняваха. Например за АМ „Хемус“. И сега, тъй като българският избирател очевидно не си е научил урока, сега ще чакаме някой нов Месия, ще се появи някоя нова силна фигура, ще започне да говори за българския национален интерес, ами Костадинов ли е това. Костадинов, който, позовавайки във всяка своя теза на българския национален интерес, всъщност кара Апостола на свободата на България и нашите деди да се обръщат в гробовете си, защото те ни казват бъдете равни на другите европейски народи, а Костадинов ви кара на Изток.

БГНЕС: През 2023 година ще успеем ли да пречупим тази негативна тенденция?

Росен Плевнелиев: Единствено и само, ако хората се събудят за това колко голяма е опасността от популизъм, започнат да го разпознават. Ако гласуват не с емоция, а с разум, ако четат малко повече програмите, не само обещанията, но и решенията, които се дават. Защото, когато популистът Кирил Петков излезе и ви каже аз ще преборя корупцията или популистът Румен Радев каже аз ще надградя държавността и шест години по-късно ние сме абсолютно разградени като държавност, а корупцията Кирил Петков не само, че не я е решил, а задълбочил, това е което правят популистите. Те го правят във всяка една от държавите, която са попилели. Нека да се събудим за тази опасност и да гласуваме. Ако хората наистина се събудят за опасността от нови политически партии, продукт на политически инженеринг каквито бяха мутри, ИТН и всякакви такива „Продължаваме промяната“, и наистина гласуват за системни демократични политически партии, ние отново ще се върнем на правия път на развитие и България може да стигне за кратко време далече напред.

БГНЕС: Коя е нашата голяма битка сега?

Росен Плевнелиев: Най-голямата битка днес е геополитическата битка. Тя се случва в България със страшна сила. Ще го кажа много ясно - това е битката за бъдещето на децата ни, това е бъдещето на обществения строй, в който ние ще оставим държавата. Тази геополитическа битка има една единствена дума, която обяснява всичко и това ни обяснява защо се намираме в тази ситуация, в която се намираме днес. Тази дума е еврозона. Не е толкова това, което се случва с войната в Украйна, колкото с перспективата

България да влезе в еврозоната. Цялата нестабилност, изкуствено създадена и поддържана от популистите в България е, за да не се допусне влизането на България в еврозоната. Радев шеста година не е споменал нито един стратегически приоритет, камо ли да каже, че трябва да се интегрираме в еврозоната. Влизането на България в еврозоната е геополитическа дълбока промяна. Тя най-после ни интегрира с клуба на демокрациите, с клуба на богатите държави. Когато влезем в еврозоната ние изпълваме и завета на дедите и на Апостола на свободата да бъдем равни на другите европейски народи. Когато влезем в еврозоната, всичко в България ще заработи по друг по-ефективен и по-прозрачен начин. Ще има много по-малко корупция и прокуратурата ще работи по-добре и банковите регулатори и всички институции. Има само два типа богати държави на планетата. Ако искаме да сме богати, трябва да си

даваме сметка за това. Едните са тези, които са неустойчиво богати, те имат нефт, газ, днес го имат, утре го нямат. Другите, които са устойчиво богати нямат нефт, газ, те имат институции. Швейцария, Германия, Австрия, Дания нямат капчица нефт, но това са устойчиво богати държави, защото имат институции. Ето това трябва да постигнем ние, това е пътят за нас напред, което означава еврозона. Влизането в нея е дори по-важно, отколкото влизането в Шенген, защото влизането в еврозоната е геополитически акт. Всички ние, плюс нашата икономика, нашите институции се интегрираме с европейските, заработват на ново по-високо ниво.

Уважаеми българи, събудете се, това, което се случва днес е всъщност битката за и против еврозоната. Популистите в България, включително и президентът Радев, с неговите действия от шест години да бъдем дълбоко разделени, без липса на национална цел ни водят към това да изпуснем и последния влак за интеграция с еврозоната. Защото последният влак ще бъде на 1 януари 2024 г. Сега се решава съдбата на България и на децата на България. Ако не се интегрираме в еврозоната на 1 януари 2024 г., ние ще бъдем в чакалнята поне още няколко години, да не кажа десетилетия. Това ни обрича на бедност, на липса на инвестиции, на непрозрачно работещи институции, на корупция. Същевременно, ако се интегрираме в еврозоната към 1 януари 2024 г. ние ставаме автоматически по-богата, по-прогресивна държава. Нещо повече, уважаеми българи, милиони са теглили кредити, стотици хиляди български компании са теглили кредити, лихвите следващата година, ако нямаме работещо правителство и парламент, които да направят необходимите реформи и заявят ясна воля за членство в еврозоната от 1 януари 2024 г., към средата на следващата година ще бъдат поне 7%. Към днешна дата са 3%. България вече не се ползва с доверието на пазарите. България е изпаднала в свръхдефицит. От някъде трябва да се вземат пари, за да не се окажем дори във фалит. Когато пазарите не ни се доверяват, защото ние нямаме ясни геополитически приоритети и не се интегрираме с еврозоната, това означава високи лихви. Това означава българинът да се бръкне с милиарди в джоба си. Това означава геополитическа нестабилност. В крайна сметка някоя империя на Изток от нас ще ни прилапа. Днес решаваме съдбата на България. За мен рецептата е бегом към еврозоната и да ги разделим на две - ако дойдат избори гласувайте за тези, които ще ни интегрират с еврозоната, да хванем последния влак. Вижте какви са лихвите в Хърватия и какви са лихвите в България следващата година. Ако лихвите в Хърватия са 3,5-4%, а в България са 7%, ние осъждаме милиони българи на бедност, а Хърватия отново ще е доказала, че е предприела правилните действия, правилните решения. Каквото и да се случва днес, събудете се и мислете единствено и само от тази гледна точка: тези политически партии и тези политици ще ни интегрират с Еврозоната и ще направят съответните реформи и другите не, ще ни отдалечат от Еврозоната и няма да направят необходимите реформи. Изберете вие, за мен е повече от ясно. Вярвам, че заветът на дедите ни, бъдещето на децата ни е в обединена Европа, което означава членство на България в еврозоната и Шенген. Нека да се пазим от тези фалшиви национални герои, които ни оставиха без път, без посока, без ценности, и които ще ни запокитят лесна плячка на чужди имперски интереси. Нека се събудим за опасностите, нека да действаме сега! /БГНЕС

Категории:

Тагове: