Плевнелиев: Няма да се връщам там, където бях

Камбаните на незавършената черква "Св. Димитър" в село Долно Българчево зазвъняха на връх Димитровден, предаде кореспондентът на БГНЕС от Благоевград.

Черквата се строи от 2006 година, проектът е на благоевградския архитект Коста Сандев. Двете камбани бяха освети от Неврокопския митрополит Серафим, като по-голямата е дар от президента (2012 – 2017) Росен Плевнелиев, който отрече публикациите, че ще е следващият премиер на страната.

Докато днес продължават да се събират дарения за храма, Плевнелиев обяви, че ще продължи да дарява.

„Честит празник на всички строители на България, тези които строят – тези, които градят, тези, които ни дават самочувствието наистина да вярваме, че сме европейци, че живеем в една подредена държава. За нас е чест да бъдем днес тук, до мен е един прекрасен човек, прекрасен кмет, който е най-доброто, което ние имаме. Елена Стойчева е човек, който винаги, винаги и винаги е давала сърцето и душата си за своите съграждани и за своето село. Тази прекрасна църква беше нейна мечта, това нещо се случи много бързо, защото тя успя да събере достойни хора – хора, които ѝ повярваха и ето днес вие виждате, може би, най-красивата църква в региона. За мен е огромна чест да бъда с вас на този хубав празник, да бъда един от дарителите – а именно камбаната, която ще зазвъни, която всеки ден ще ни събужда, ще ни казва, че вярата е над всички нас и че Бог ни помага да вървим по правилния път напред. Аз искам да обявя, че от тук нататък ще продължа да дарявам, следва да бъде направен покривът, който е едно доста трудно от техническа гледна точка, строително мероприятие. Продължаваме заедно напред, за мен е чест не само като президента Плевнелиев, но и като човекът Плевнелиев, като човекът който обича своя роден край”, каза Плевнелиев.

Той категорично опроверга, че са него са водени разговори да бъде следващият премиер, каквито публикации се появиха. „Категорично опровергавам всякакви подобни внушения, не са водени такива разговори с мен, нито ще бъдат водени“, каза Плевнелиев.

Той смята, че не бива да бъде принизявана ролята на държавния глава. „Държавният глава, ако щете, е призвание за цял живот – президентът Плевнелиев остава за цял живот президент на Република България, а не министър-председател или кмет, или министър. Аз продължавам да служа на България по много смислени начини. Понякога си мисля, че дори сега, когато съм по-свободен, когато няма протокол, когато мога да казвам нещата в прав текст, когато съм активен на много фронтове и продължавам да помагам на България, понякога дори се чувствам още по-полезен. Продължавам да бъда посветен на европейското и демократично развитие на България, но не нямам планове и не, няма да се връщам там, където бях”, категоричен бе Росен Плевнелиев.

Той коментира и отказа на КРИБ да приеме като член негова организация. „Българската асоциация на иновативните технологии е един проект от бъдещето, една уникална идея на млади, просветени и успели българи, които създадоха организация обединяваща 28 клъстера на България и е стъпила на здравата основа на Асоциацията на бизнес клъстерите, която беше създадена още в далечната 2009 г. Това са инсинуации, неверни твърдения, които виждаме в последните няколко дни – че Росен Плевнелиев едва ли не е ръководител на тази организация, че лобира по един или друг начин. Истината е, че аз съм почетен създател и председател на автомобилния клъстер, с което се гордея. Автомобилният клъстер се разви изключително успешно в България, ние създадохме 65 хиляди работни места и над 200 фабрики. Но автомобилният клъстер е един от 28 в работодателската асоциация Брайд. Затова аз нямам нищо общо – нито с управителния съвет, нито с начина по който се взимат решенията, нито ще имам. Но се гордея, че автомобилният клъстер е една от многото организации, които се обединиха. Държа да отбележа, че Брайт отговаря на всички условия, разпространяват се неверни твърдения, които нямат нищо общо с истината. Брайт не е нова асоциация, а тя стъпи на бизнес клъстерите, които бяха създадени през 2009 г. Очакваме комисията да си свърши работата и България да има своята 6 по ред бизнес организация. Брайт ще работи с всички, така че да дадем път на инвестициите и индустриите и работните места на бъдещето в България”, заяви още Плевнелиев.

На въпрос как оценява затягането на мерките в страната, той подчерта: „Виждаме какво се случва по света, това ни помага да си дадем сметка как се развива България на фона на тази глобална пандемия. България стои добре – ако погледнем фактите, ако погледнем цифрите. Нямаме от какво да се срамуваме. При първата вълна се взеха мерки на време и мисля, че всички разбрахме и трябва да бъдем благодарни, основно на Кризисния щаб, който действаше национално отговорно. При втората вълна на пандемията виждате, например, държави като Сърбия или Чехия, извинявайте, но в Чехия броят на заразените е 11 хиляди на ден. В България все още сме около 1000, това ни казва, че не сме толкова зле, колкото много други държави”, каза Плевнелиев.

Той смята, че в крайна сметка всичко е въпрос на самодисциплина.

„Моето обръщение към всички е, нека да знаем, че политиците не са удобното извинение, нито Националният кризисен щаб, затова че все още много хора в България не носят маски на публични места, не спазват правилата. Дискотеките все още продължават да бъдат пълни, а все пак Световната здравна организация ни казва какво да правим и какво да не правим в такъв труден момент. Нека всички заедно – с дисциплина, ако щете по европейски или немски, да си помогнем в този труден момент. Нека всяко семейство, всеки човек да носи отговорността и заедно като общество да минем по един отговорен начин през този труден момент. Това ще ни сплоти, ще ни направи още по-силни”, завърши държавният глава.

„Камбанният звън по принцип е звън за радост, звън за тъга, звън за бедствие, но най-вече тази моя мечта я виждам да върви към финала. Искам да кажа и да благодаря на всички дарители – ако аз съм в пряга на каруцата, всички дарители са товара зад мен. Всички хора, които милеят за душевното са част от мен, те ме блъскат, за да вървя на пред. С Божия помощ става всичко, иначе няма как да се получи само с една мечта, само с едно желание“, каза по повод Димитровден кметицата на селото Елена Стойчева. /БГНЕС