Плевнелиев: Радев ни бута към казахските степи

С действията си Румен Радев бута България на Изток към казахските степи. Новите управляващи трябва да гарантират европейския път на България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев /2012-2017 г./.

Според него България през последните месеци излъчва много тежки и лоши сигнали към света. Страната ни е последна по ваксинация, последна внесе Плана за възстановяване, изолирани сме по отношение на външната ни политика.

„Хорото на тези, които танцуваха в изборната нощ, не беше обмислено. Най-ниската избирателна активност не е предпоставка някой да си мисли, че е победител. Тя е предпоставка за смиреност“, каза Плевнелиев.

Той подчерта, че спойката на новата власт трябва да бъде тяхната програма. „Ако президентът е спойката, тогава има задкулисие. Това е лошо“, заяви Плевнелиев. Той определи бъдещата коалиция като „странна с много сложна формула“.

Според него България се нуждае от баланс на институциите.

Един премиер трябва да отстоява независимостта на изпълнителната власт от президентската институция. Кирил Петков трябва да отстоява тази независимост. Българската демокрация се базира на баланса на всички институции, а не на свръх мощта на една от тях“, каза Плевнелиев по БНТ.

Той прогнозира, че ако Петков отстоява тази независимост, рано или късно ще влезе в конфликт с действащия президент.

„Мандатът на президента Румен Радев е изпразнен от съдържание и е само една битка за властта и една битка с ГЕРБ. Радев има нужда от битката с Борисов, за да покаже, че не нужен, но народът няма полза от тази битка на генерали“, категоричен е Плевнелиев.

Той коментира и предизвикалите много коментари думи на Радев от предизборния дебат, че Крим е руски.

Когато през целия мандат Радев говори, че Крим е руски, това е съзнателна политика. Той се опитваше да омаловажи санкциите спрямо Русия. През целия си мандат той се движеше по опорните точки на руското външно министерство. Хора в неговия инициативен комитет са путинисти, много са бивши членове на ДС. Американците трябва да са наясно накъде ни бута Радев, който винаги е поставял под съмнение европейското единство спрямо Русия“, заяви Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г. /БГНЕС