Плевнелиев: Спрете безумното наливане на пари в МиГ-29

Радвам се, че най-после България показа, че има амбицията да се прости с отдавна остарели и несъюзнически отбранителни системи каквито са МиГ-29. Това заяви в интервю за БГНЕС бившият президент Росен Плевнелиев.

„За мен е повече от ясно, че трябва да се купи F-16, защото той е най-добрият боен самолет, а с него идват и нови комуникационни системи, които ще ни позволят да внедрим новата 5G мрежа“, каза още той.

Плевнелиев участва в конференцията „Политиките на България в евроатлантическата реалност“, в която взеха участие бившият белгийски премиер и председател на ЕС Херман Ван Ромпой, експремиерът и настоящ конституционен съдия Филип Димитров, а също така посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.

„Имаме МиГ-29 вече 30 години. При военен конфликт тези машини ще бъдат разпознати от нашите партньори като вражеска техника, а не като съюзническа. Освен, че МиГ-29 е остарял и несъвместим, ние наливаме пари в една бездънна каца. Дотук България е вложила над 600 млн. лева в поддържането на една стара и неспособна комуникационна техника“, заяви Плевнелиев и добави, че преди две години Албания е закупила 3D радари за 30 млн. долара.

Според него причината България да не го прави 20 години, най-вероятно се дължи на факта, че не иска да се прости със зависимостта от Москва.

„Заради липсата на решителни действия да се подменят МиГ-овете ние ставаме все по-малко конкурентноспособни. Като наливаме в тази каца без дъно, ние пречим на новата 5G мрежа да навлезе у нас. Губим възможността да имаме добър интернет и най-важната перспектива да бъдем конкурентноспособни“, смята Плевнелиев.

Попитан за мястото на България в ЕС, той каза, че доста години страната ни се е лутала и на това се дължи нейното изоставане в сравнение с държавите от Вишеградската четворка, които избраха своя път на развитие 7 години преди нас. Според Плевнелиев обаче днешните цифри, съпоставени с 1997 г. показват подема на България.

„Откакто сме започнали своя път в ЕС и НАТО през 1997 г. към днешна дата ние сме 5 пъти по-богати, имаме 5 пъти повече пари за здравеопазване, 4 пъти повече пари за образование, 7 пъти повече пари за пенсии. Брутният национален продукт на България през 1997 е бил 20 млрд. долара, днес е 60 млрд., което е три пъти повече. Брутният национален продукт на човек през 1997 е бил 1300 долара, днес той е 8500 долара“, добави още той.

Плевнелиев заяви още, че разбира аргументите на френския президент Еманюел Макрон, когато говори за реформа в Шенген и мигрантската вълна.

„Съгласен съм с Макрон, който казва, че всеки един от нас трябва да допринесе за решаване на тази криза, защото иначе няма да има работещо решение. Решението на всяка една криза, с която се сблъскваме в момента, е решението, работещо с консенсус. Няма половинчата демокрация, няма половин истина – имаме демокрация и истина или нямаме, нямаме половин върховенство на правото – или го има, или го няма. Надявам се европейските лидери да насочат прожекторите там, където има проблеми. За да решим един проблем, трябва да го осветлим“, подчерта той и заяви, че България е готова да влезе в чакалнята за еврозоната и банковия съюз, за който обаче няма чакалня.

Според него влизането ни в ERM II и банковия съюз са правилната посока, която трябва да следваме и именно това ще ни направи много по-стабилни. /БГНЕС