Пълнозърнестият хляб и някои кисели млека са сред нездравословните ултрапреработени храни

Замразената пица, готовите ястия и шоколадовите бонбони са добре познати като нездравословни. Но дори храни, които често се смятат за здравословни, като пълнозърнест хляб, зърнени закуски и кисело мляко без захар, могат да попаднат в категорията на ултрапреработените храни.


Ултрапреработените храни са преминали през значителни промени в сравнение с естественото си състояние, често включващи добавяне на консерванти или изкуствени аромати, за да се увеличи срокът им на годност или привлекателността им. Многобройни проучвания свързват тези храни със затлъстяването, диабета и рака.

Освен това хората, които консумират ултрапреработени храни, са склонни да приемат повече калории поради по-високата им калорийна плътност, което води до потенциално пристрастяващи хранителни навици. Неотдавнашни проучвания изследват и връзката между ултрапреработените храни и психичното здраве, като разкриват връзка между повишената им консумация и депресията и тревожността по време на пандемията COVID-19. Ето пет храни, които може да ви изненадат с това, че са класифицирани като ултрапреработени:

Захарните зърнени храни, дори тези, които се рекламират като "здравословни", се считат за ултрапреработени. Зърнените трици, които често се смятат за питателна закуска, съдържат добавки като екстракт от ечемичен малц, захар и други неестествени съставки. Важно е обаче да се отбележи, че обогатените зърнени закуски са предназначени за преодоляване на често срещани дефицити на хранителни вещества. Те са обогатени с основни хранителни вещества като желязо, което е от решаващо значение за производството на червени кръвни телца и преноса на кислород, и витамини, необходими за здравето на сърцето и нервната система.

Киселото мляко е здравословен източник на протеини и калций, които са от съществено значение за здравето на мускулите и костите. Много от киселите млека, купувани в магазините, обаче попадат в категорията на ултрапреработените храни.

Те могат да съдържат изкуствени съставки за подобряване на вкуса, цвета и външния вид. Някои видове, рекламирани като с ниско съдържание на захар, са подсладени с изкуствени подсладители като аспартам. Често се добавят стабилизатори и консерванти, за да се удължи срокът на годност. За да направите по-здравословен избор, изберете неподсладено и нискомаслено кисело мляко като част от балансирана диета./БГНЕС