Площад „Света Неделя” ще е площад за хората по проект на студио "Фуксас"

Студио "Фуксас", на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас и съпругата му Дориана Фуксас, е големият победител в обявения от Столичната община конкурс за възстановяване, обновяване и изграждане на площад "Света Неделя" и прилежащите му публични пространства. Победителят беше обявен от журито, оценявало стигналите до втори етап 7 проекта, предаде репортер на БГНЕС.

Спечелилият проект предвижда площад "Света Неделя" да се сдобие със сухи фонтани и с повече зелени пространства откъм булевард "Александър Стамболийски". Площадът ще бъде изпълнен и с дизайнерски елементи.

"Нашето виждане за този площад е място в чиито център са хората. Ние се учихме от София, за да може да предвидим нейното бъдеще. Нашето предложение е площад за хората. Основната ни цел е да свържем пешеходните пространства и да повишим сигурността", заяви Микеле Чинини, който представи проекта на архитектурното бюро.

Един от членовете на журито арх. Борислав Игнатов изрази неодобрението си от обявения за победител. Той подчерта, че сред оценяваните проекти е имало неподходящи, а с други журито е направило редица компромиси. Според него този начин на провеждане на конкурс е неподходящ, защото в него е имало заложени ограничения, който той смята, че са ненужни и в ущърб на гражданите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова

Председателят на журито Малина Едрева подчерта, че проектът е реалистичен, с респект към културното наследство и със семпло присъствие на модерността.

„Не може да поставим нова дървесна растителност, защото предстои още проучването на археологията и нейното експониране. Тези елементи, които наподобяват дървета и са осветителни тела е едно съвременно звучене на една европейска столица в 21 в. Трамваят запазва мястото си. Килимът от растителност ще се намира в зоната за отдих“, обясни тя и подчерта, че достъпът на автомобилите ще бъде ограничено, като те ще стигат по „Стамболийски” до Министерство на културата, а участъкът от ул. „Лавале” до кръстовището с „Бул. Мария Луиза” (пл. „Света Неделя”) ще се превърне в пешеходна зона.

Тя добави още, че пешеходната зона пред сградите на Министерството на здравеопазването и Булбанк ще бъдат осеяни със затревени квадрати. Вечер площадът ще се озарява от десетки кристални осветителни тела. Едрева посочи, че изпълнението на проекта ще струва 17 млн. лева.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която също присъства на обявяването на победителя, заяви, че на картина проектът ѝ харесва.

„Първо трябва да се запозная внимателно. Не мога да говоря само по картинка. Трябва да видя препоръките на журито, да видя материалите и да видя бюджета“, каза тя в отговор на въпрос дали предлаганата визия не е твърде модерна. Кметът допълни, че оттук насетне предстои утвърждаването на проекта, да се види дали ще има обжалване и ако няма такова ще се пристъпи към проектиране.

Тя обеща да бъде и безкомпромисна по отношение на контрола върху изпълнението на проекта.

Главният архитект на София Здравко Здравков пък обяви, че реализацията на проекта на „Фуксас“ трябва да завърши за четири години. "До 2021 г. трябва да започнат работите по площада", заяви Здравков.

На второ място журито, в което освен българските архитекти Григор Дойчинов, Галина Тачиева, доц. Йорданка Кандулкова, участват и проф. Паоло Дезидери от Римския университет "Рома Тре", главните архитекти на Москва и

Варшава Сергей Кузнецов и Марлена Хапах, Дейвид Басулто, гл. редактор на ArchDaily, Мартин Аартц, преподавател в Академията за архитектура в Ротердам, Йони Бобоци, ръководител на градоустройството на община Тирана и др., постави на второ място идейния проект на обединението Al Architects, а на трето – консорциум OW/MA/CL, следвано от студио „Паола Вигано“ и студио „Вилмонт“. /БГНЕС