Пловдив и Благоевград шестваха в подкрепа на заведенията

Към тотално неспазване на разпоредените от министър Кацаров мерки призоваха пловдивските ресторантьори и собственици на заведения, които се събраха точно в 15:00 часа на протестно шествие, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Шествието започна от площад Съединение, премина през главната улица и за минути затвори бул. Цар Борис Трети в Пловдив.

Освен пловдивските браншови организации в протеста се включиха и ресторантьори от региона. Браншът обеща голям протест на 7 септември в София и ежедневни протести и затваряне на кръстовища в цялата страна.

Третият протест на ресторантьорите в Пловдив се оказа и най-многочислен, като близо над 1400 души се събраха пред Паметника на Съединението. Всички те са единодушни, че няма да успеят да се справят с още един есенно-зимен сезон, в който да останат затворени или с по-сериозни ограничения за броя клиенти.

Благоевград

Близо 500 собственици и работещи в заведения и нощни клубове от Благоевград излязоха на протест на Полигона, блокираха за 30 мин. Е-79, а след това създадоха суматоха и на кръговото кръстовище между главния път и АМ "Струма". Първоначално протестиращите срещу новите COVID-мерки, се събраха на Полигона край Е-79, носейки транспаранти „Свобода за бизнеса“, „Искаме“ да работим“, както и плакати с текст: „КОВИД няма почивен ден“, „Не на вечерния час“ и мн. други. След снимки за спомен е интервюта към 14.45 ч. протестиращите тръгнаха по Е-79 в посока кръговото кръстовище с АМ „Струма“, която се влива в главния път.

Веднага обаче яха спрени от два кордона полиция. Трафикът по Е-79 за излизане и влизане в Благоевград бе спрян. След като 30-на минути дюдюкане и свирене, протестиращите не пробиха кордона и седнаха на асфалта. Към 15.10 ч. се върнаха обратно.

С изненадващ маньовър протестиращите се качиха по автомобилите и потеглиха към кръговото кръстовище. Там движейки се бавно парализираха трафика по И-79 и АМ „Струма“.

След това потеглиха към Благоевград но след 50 метра спряха и слязоха от автомобилите.

Полицаите пренасочиха трафика към Благоевград през автомагистралата, а пътуващите към Сандански, Банско и ГКПП „Кулата-Промахон“ бяха връщани на изхода на града при кв. Струмско.

Протестът, предизвикал хаос в най-натоварения ден днес за трафик, приключи към 16 ч. без задържани и ексцесии, нещо повече-полицаите днес бяха далеч по-благосклонни към протестиращите за разлика от миналогодишните протести. /БГНЕС