Пловдив се размина с второ Хитрино - видео

Два локомотива и три цистерни с пропан- бутан са излезли от релсите в района на Централна гара- Пловдив около 4 ч. тази сутрин.

Влакът е на частния превозвач Булмаркет, а инцидентът е доста сходен с катастрофата, станала със същия превозвач и същия вид товар на гара Хитрино преди време, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

На място днес беше управителят на фирма "Булмаркет рейл карго" Петър Ганев, който обясни своята версия за инцидента. Той каза, че при ограничение 40 км/ч в района на гарата влакът, превозващ товар от Сърбия за гара Разпределителна- Пловдив, е минал през стрелката, насочваща го по релсите в момент, когато езикът и се чупи. Според него машинистите са чули звук, усетили са разклащането и веднага са предприели спиране, което при тежестта на влака е отнело 30-40 м разстояние.

Инцидентът в Хитрино също се дължеше на неизправна стрелка. Цистерните не са паднали, не е имало опасност от взрив, каза той, те ще бъдат вдигнати в рамките на днешния ден, но локомотивите са по-сериозно наклонени и най- вероятно ще бъдат изправени утре. При възстановителните работи, каза той, също няма опасност от взрив. Влакът превозва 25 цистерни с пропан- бутан с общо тегло 2100 тона. Районът е отцепен, други влакове продължават да се движат по останалите коловози. Ако инцидентът се беше развил по сценария Хитрино, щетите щяха да бъдат огромни, тъй като той става в гъстонаселен район, в непосредствена близост до жилищни сгради на бул. "Христо Ботев", включително и съвсем близките блокове на железничарите. На място са екипи на Железопътно възстановяване, на пожарната, полиция. /БГНЕС