Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева, която бе назначена като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, е подала оставка. Плугчиева изпълняваше ролята на външнополитически съветник на служебния министър-председател, който в понеделник стана и министър на външните работи.


Това съобщиха за БГНЕС източници от Министерския съвет.

В последните дни Плугчиева и служебният премиер Димитър Главчев имаха спорове за това кой да бъде назначен за външен министър, след като премиерът реши след по-малко от седмица управление да махне първоначално назначеният дипломат Стефан Димитров.

Начело на Министерството на външните работи в служебно правителство трябва да бъде поставен дипломат, настоявала Плугчиева, но Главчев не се съобразил с мнението й и предложил Даниел Митов за поста, след като самата Плугчиева отзакала поста.

В неделя в интервю за БНТ Плугчиева коментира: "Има изключително добри кариерни дипломати. Става дума за служебно правителство, в което ще бъдат включени повече експерти, а не политически оцветени. Аз съм била три пъти посланик на Германия, Швейцария и Лихтенщайн и в Черна гора, но винаги съм била политическа квота на Външно министерство. Спазвам принципите, човек като мен не е редно да поеме поста на външен министър в служебно правителство"./БГНЕС