Плуването след употреба на алкохол е опасно

Плуването в горещината след употреба на алкохол може да доведе до вазоспазъм, с рискове от инфаркт и инсулт, казва пред РИА Новости главният психиатър-нарколог на свободна практика в Министерството на здравеопазването на Русия Евгений Брун, съобщава РИА Новости.

"Промените в температурата, особено за нетрениран човек, са опасно нещо. Ако човек не е обучен за температурни промени, тогава може да настъпи студена реакция, която води до незабавен спазъм на кръвоносните съдове и това също може да причини сърдечна атака или инсулт. Това е особено опасно за човек. който е пил алкохол ", казва Бруне.

Лекарят отбеляза, че докато сте пияни, е по-добре да стоите далеч от откритата вода, тъй като има чести случаи на просто падане във водата в нетрезво състояние.

"Първо, в състояние на алкохолно опиянение усещането за опасност се притъпява и човек не може обективно да изчисли силите си и да оцени безопасността на ситуацията. Второ, нарушена е координацията на движенията. Трето, в жегата от спада на температурата на фона на прием на алкохол може да възникне спазъм на периферни съдове дори при здрави хора, което може да доведе до припадък ", казва Бруне.

В същото време той отбеляза, че пиенето на студени напитки, например с лед, в жегата е по-добре само за свикнали хора, които редовно пият студена вода, които имат втвърдена система на гърлото. А останалите трябва да бъдат внимателни.

"Ако горещ, прегрят човек изпие чаша студена вода с лед, тогава може да има същата реакция, която може да предизвика спазми. Тук трябва да разберете някои тънкости. Спазмът може да бъде локален и когато има локален спазъм , тогава тъканта на назофаринкса е некротична и това може да се превърне в среда за размножаване на различни бактерии и доста често явление на остра ангина се появява точно в жегата, когато човек пие студена напитка. употребата на ледени напитки са стрес за организма и може да доведе до намаляване на защитните функции, което от своя страна увеличава риска от заразяване с коронавирус, особено в настоящата напрегната епидемиологична ситуация. За да се предпазите, трябва да бъдете ваксинирани незабавно, тъй като ваксинацията е най-ефективният и безопасен начин за защита срещу инфекциозни заболявания, включително COVID “, добавя лекарят./БГНЕС