Плуването в открити води крие сериозен риск за здравето

Хората обичат да плуват в открити води, като през 2021 г. в Англия са го правили повече от 3 милиона души. Но ново проучване предупреждава, че има доказателства, свързващи тази дейност със състояние на белите дробове, наречено индуциран от плуване белодробен оток (SIPE).

Рискови фактори са възрастта, дългите плувания, студената вода, ако плувецът е жена, както и високо кръвно налягане или сърдечни заболявания. Лекарите подчертават, че SIPE често се случва на здрави хора, като затруднява дишането на плувците и ги лишава от кислород. Точната причина не е напълно изяснена, но тя се появява, когато в белите дробове се натрупва течност, без човек да поема вода. Обикновено човек изпитва силен недостиг на въздух, ниски нива на кислород и влажна кашлица.

Рискът от SIPE по време на плуване в открити води също не е напълно добре известен, съобщават кардиолози от Royal United Hospitals Bath и University of Bath, Великобритания, след като са лекували жена с това състояние.

"За първи път е съобщено през 1989 г. Честотата му вероятно е недостатъчно отчетена и се оценява между 1,1% и 1,8%", пишат авторите в доклада си за случая.

След като веднъж човек преживее пристъп на SIPE обаче, шансовете му да развие състоянието отново нарастват значително.

"Повторната поява е често срещана и се съобщава за между 13 и 22% сред водолази и плувци. Епизодите варират по тежест и често не изискват хоспитализация; въпреки това пациентите трябва да бъдат подходящо информирани относно високия риск от рецидив и след първоначален епизод трябва да се приеме, че имат предразположение", пишат авторите.

В проучването на случая се съобщава за важна констатация: сърцето и белите дробове могат да бъдат засегнати, както се вижда в случая на жена на 50 години, която е плувала на дълги разстояния, занимавала се е с триатлон и в миналото не е имала сериозни здравословни проблеми. Докато плувала по време на състезание в открити води, тя се задъхала и трябвало да спре да плува, като е имала проблеми с дишането в продължение на дни след това. През следващия уикенд пациентката преплувала 3 км без проблеми, но седмица по-късно задухът се върнал след 300 метра и този път тя кашляла кръв. Тя е плувала с неопренов костюм през нощта във вода с температура 17 °C. Откарана е в болница, където задухът ѝ продължава, сърдечният ѝ ритъм е ускорен и има упорита кашлица. По време на клиничния преглед били наблюдавани малки белодробни звуци, които могат да означават течност в белите дробове, а рентгеновата снимка на гръдния кош потвърдила наличието на течност. Кръвните тестове показали по-високи от обичайните нива на тропонин - протеин, който се намира в мускулите и може да се освободи в кръвта след увреждане на сърцето. Ядрено-магнитният резонанс показал оток на миокарда - подуване на сърдечния мускул, което може да се дължи на течност - и признаци на възможна фиброза, която предполага увреждане на тъканите. Сърцето и белите дробове на пациентката изглеждали нормално, а симптомите и сърдечната ѝ честота се успокоили в рамките на 2 часа след пристигането ѝ в болницата. Четири дни по-късно нивата на тропонин на пациентката се нормализирали. Клиничният преглед показал, че функциите на белите дробове и сърцето ѝ са нормални, въпреки че е останало малко количество фиброза. Три месеца след инцидента пациентката преминала тест с физически упражнения, без да има причина за безпокойство.

Въпреки че това е само един случай на SIPE, екипът казва, че това е първото публикувано доказателство за оток на миокарда, възникнал в резултат на плуване, който е документиран с помощта на ЯМР на сърцето. Това би трябвало да помогне на лекарите, които лекуват това състояние, да знаят какво да търсят, като същевременно се повиши осведомеността на плувците в студени води за това какво може да се случи.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, SIPE вероятно се дължи на промени в кръвния поток и по-силна реакция на кръвоносните съдове на белия дроб към студа при тренировка. Хората с удебеляване на стената на основната помпена камера на сърцето, структурно сърдечно заболяване или високо кръвно налягане са по-склонни да получат SIPE.

За плувците, които изпитват симптоми, съветът на изследователите е да напуснат водата веднага. /БГНЕС