По 4 флакона с РНК ваксини раздават на личните лекари

Общопрактикуващите лекари ще получат днес по 2 флакона от ваксината на "Пфайзер" и от препарата на "Модерна". От сутринта личните лекари се редят на опашка пред Столичното РЗИ, за да получат ваксините, предаде репортер на БГНЕС.

Всеки личен лекар може да получи общо 4 флакона с РНК ваксина. Във всеки флакон „Пфайзер” се съдържат по 6 дози ваксина, а флакон „Модерна” съдържа 10 дози.

Важно е да се знае, че личните лекари ще прилагат РНК ваксините приоритетно – първо за пациенти над 65 години и за пациенти с хронични заболявания над 45 години. От ваксините на "Астра Зенека" общопрактикуащите лекари могат да получат неограничено количество.

За „зелени коридори” за ваксинация за хора с хронични заболявания и възрастни над 65 години съобщи в понеделник председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Също в понеделник в страната ни пристигнаха над 62 хиляди дози от препарата на „Пфайзер”, освен към личните лекари, дози ще бъдат разпределени и към големите болници, в които има по няколко пункта за имунизация. Те ще трябва да обособят по един специално за хората от приоритетните групи в четвъртата фаза.

Д-р Михаела Досева от 15 ДКЦ е сред чакащите да получат иРНК. Пред БГНЕС тя каза, че за имунизация с този тип ваксини чакат около 200 нейни пациенти от цялата ѝ практика, която наброява близо 1000 души.

„Поне 10 пъти повече мои пациенти чакат за този тип ваксина. Предпочитана е заради шума, който се вдигна около „Астра Зенека“. Започнаха да се отдръпват значително от нея. Започнаха да се записват по „Зелените коридори“ и това ни спря работата. Останаха доста от количествата на „Астра Зенека“, които взехме и те останаха евентуално за втора доза“, заяви тя.

Докторът обясни, че препоръчва информационна РНК ваксина да се поставя на хора със сърдечно съдови или периферно съдови заболявания и подчерта, че при всички одобрени до момента ваксини противопоказанията са подобни.

„Приоритетно ще поставям от ваксините на тези, които са се записали първи и са възрастни хора, с хронични заболявания“, обясни д-р Досева.

Екипът ни стана свидетел на ситуация, в която на човек му беше заявено, че няма да му бъде поставена РНК ваксина под предлог, че в СРЗИ не поставяли първа доза.

„Явих се за първа ваксинаци, след записан час. След като беше отложено в системата, вчера получих съобщение да се явя. Обясниха ми на входа, че няма да ми поставят ваксина и трябва да се обърна към личния си лекар. Продължавам да не мога да се ваксинирам след записан час в електронната система, в която се записах преди повече от месец“, разказа Динко Кънев и се възмути от това, че на въпроса му от къде да се информира за тези неща са го насочили към правителството за повече информация.

БГНЕС потърси СРЗИ за коментар по случая. От там казаха, че ваксините, които днес се раздават са само за личните лекари, които в града са близо 900, като по този начин се дава старт на четвъртата фаза от Националния ваксинационен план.

„В нея влизат лицата над 65 години и лицата с хронични заболявания, които е препоръчително да бъдат имунизирани с иРНК“, обясни Ирина Гайтаневска, началник отдел „Епидеиология и контрол на заразните болести“ в Столичната районна здравна инспекция.

Тя поясни, че на този етап в имунизационните центрове продължава да се поставя само от ваксината на „АстраЗенека“ и подчерта, че от днес хората ще могат да бъдат ваксинирани с "Пфайзер" и "Модерна", но само при личните си лекари./БГНЕС