По Коледа към Райските водопади над град Рила

Райските водопади край град Рила са предпочитано място за разходка дори и по Коледните празници, разказва кореспондентът на БГНЕС за региона.

Към водопадите, наричани вече „Бохемия“ води екопътека, която вече е на 10 години. Трасирана е от туристическото дружество в град Рила през 2011 г. Тя започва след скалния параклис „Св. Неделя“ на изхода на града в посока Рилския манастир. След 5 минути ходене се достига на равна площадка, намираща се на върха на скалата над скалния параклис. Там туристите са изградили беседка, има бунгало за подслон, а край него - пейки и маси, разположени в габеровата горичка. Към местата за отдих водят издълбани стъпала. По това време на годината туристите липсват, компания ни правят 7-8 безстопанствени козички.

Пътеката към водопадите тръгва от бунгалото, табелата предупреждава, че маршрутът е екстремен. Чак пък толкова не е, но има опасност от подхлъзвания, особено през зимния сезон.

Тясната пътека е маркирана със синя маркировка, вие се нагоре, спуска се надолу и след десетина минути се достига до втория водопад.

Наводнението отпреди 15 дни е отнесло дървеното мостче, а сега скалите са хлъзгави.

Водопадът се процежда в тесния каньон, след което водата изчезва в скалите подобно на пещера. Достъпът до него е труден, минава се през тесен свод, а водата мокри здраво. За да излезе отново, скачайки от десетина метра до пътя към Светата Рилска обител.

От площадката с беседката се открива гледка към двете огромни 50-метрови скали, върху които са поставени железни кръстове. Тези две скали ги има на стенопис в намиращия се на 500 метра по-нагоре метох „Орлица“. В него са снимани сцени от „Козия рог“, а в двора се намира параклиса на „Свети Петър и Павел“. В него са пренощували мощите на Свети Иван Рилски при връщането им от Търново в Светата обител.

В параклиса има сцена как на едната скала е застанал цар Петър, а на другата небесният покровител на българския народ. Според легендата царят молел светеца да се върне към светския живот.

Водопадите се посещават най-вече през лятото, а най-приятни за гледане са при пролетното снеготопене, когато дерето, приток на Рилска, увеличава обема си. /БГНЕС