По-ниското ДДС за доставка на храни влиза за обсъждане в парламента

Предложението за диференцирана ДДС ставка за доставката на храни по домовете влиза за обсъждане в парламента, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, предаде репортер на БГНЕС.

Решението за намаляване на данъка от 20% на 9% е взето след среща между управляващите и представители на ресторантьорския бранш, а мярката за пореден път цели да подкрепи един от най-засегнатите сектори от COVID-кризата. Новите текстове ще бъдат внесени между двете четения на вече отворения за промени Закона за ДДС.

„Това е важна мярка. От една страна тя ще гарантира жизнеспособност на този бранш, а от друга – тя е абсолютно в контекста на противоепидемичните мерки“, обясни Дариткова.

Тя обясни още, че вече са направени и разчети от страна на представители на Министерството на финансите за това колко ще струва на хазната новата мярка. Резултатът от тях показва, че не повече от 15 млн. ще бъде намаленият приход от ДДС, ако ставката бъде намалена.

Очаква се поправката да бъде гласувана окончателно в пленарната зала през следващите седмици. Председател на комисията по бюджет и финанси в парламента обаче – Менда Стоянова, отново се оказа против подхода с въвеждане на диференцирано ДДС. „Продължавам да считам, че диференцирани ставки не е добро решение за една данъчна система, каквато е в България“, подчерта Стоянова.

Ресторантьорския бранш приветства решението. „Намираме се в сложна ситуация. Една част от нашия сектор не работи, а друга е под угрозата да затвори. От асоциацията от месеци изготвяме проекти и представяме на правителството под каква форма си представяме намаляване на ДДС за доставки на домовете. Това е един сектор, в който в България изоставаме. В условията на COVID-19, най-вероятно, ще се наложи изцяло да работим така“, заяви Ричард Алибегов.

Както и при предходно намалените ставки, тази мярка отново ще бъде срочна и ще остане в сила до края на 2021 г. /БГНЕС