По разследване на ДАНС, прокуратурата обвини бившия енергиен министър от кабинета „Петков“

Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ в кабинета „Петков“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик. Тримата са получили обвиненията си тази сутрин в Националната следствена служба (НСлС), предаде репортер на БГНЕС.

Обвиненията срещу тримата са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“, чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания.

Александър Николов и Людмил Йоцов са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай (чл. 219, ал. 4 във вр. с ал. 3 от НК), като Александър Николов е привлечен като обвиняем за неупражнен достатъчен контрол върху работата на Людмил Йоцов, на когото е било възложено управлението и разпореждането с обществено имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД, а Людмил Йоцов – за неполагане на достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД, съобщиха от прокуратурата.

Данаил Николов е привлечен като обвиняем за престъпление по служба – по чл. 282, ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, като в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за търговско дружество „М.“ ЕАД, е превишил властта и правата си, извършвайки действие, което е в правомощията на министъра на енергетиката, от деянието са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък.

На излизане от НСлС днес бившият министър на енергетиката в правителството на Кирил Петков – Александър Николов заяви: "Каквото и да има като производство, няма никакъв проблем. Нямам вина. В рамките от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е спазен изцяло общественият интерес".

Свежда се до това, че България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия, и затова. За повдигнати обвинения и за юридическата част, няма смисъл да се говори. Въпросът е какви са изводите от това, което се прави към момента. Има претенция към мен по тази линия, поясни Николов.

"Делото не може да се коментира и не сме запознати с делото", заяви адвокатката на Николов - Ина Лулчева.

Тримата, обвинени за причиняване на вреди на „Булгаргаз“, са с мярка подписка. Това заяви говорителката на НСлС Бисерка Стоянова. Бих се въздържала от конкретиката на имената на обвиняемите. Досъдебното производство е образувано по сигнал на ДАНС след преценка на прокурор от СГП за достатъчно данни. Възложено ни беше в началото на месец септември 2022 г. Разследването се провеждаше по няколко линии - основно те бяха насочени във връзка с формиране на официална позиция на "Булгаргаз" като публично предприятие във връзка с предложената нова схема за плащане от "Газпром" за дългосрочния договор, който имаме сключен и изтече миналата година.

Събраните доказателства са в доста голям обем и са анализирани на достатъчно ниво, за да се направи извод за виновността на дадени лица, подчерта Стоянова.

По думите й има две обвинения за умишлена безстопанственост, които са на бившия директор на "Булгаргаз", както и на бившия министър на енергетиката за неупражнен достатъчен контрол върху дейността на бившия изпълнителен директор на "Булгаргаз". "Обвинението на зам.-министър на енергетиката има обвинение за престъпление по служба", разкри тя. Стоянова посочи, че като общ резултат щетата за "Булгаргаз" е в размер от 88 млн. лв. "С оглед на хода на разследването ще се въздържа от коментар", посочи тя и добави, че скоро ще дадат и по-подробна информация за случая.

Разработката, по която са обвинени тримата, е стартирала още през лятото на миналата година от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Още тогава стана ясно, че след спирането на доставките от „Газпром“ за България в края на април страната ни е купувала отново руски газ, но този път през посредници, което е оскъпило цената на газа с около 30%. Установено е, че през май месец 2022 г. близо половината от газа, който България е потребила, е бил доставен от частната компания „МЕТ Енерджи“. Агентите на контраразузнаването и следователите смятат, че бившият енергиен министър Александър Николов, неговият заместник Данаил Николов и шефът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов умишлено са оставили страната без алтернативни доставки, за да може да сключат договори с частната компания, която предварително е договорила закупуването на допълнителни количества газ от „Газпром“. Така се оказва, че в първите месеци след спирането на газ от Русия за България, страната ни е купувала отново руски газ, но през посредник, от което „Булгаргаз“ е претърпял щети в размер на десетки милиони лева.

Обвиненията на Софийската градска прокуратура срещу бивш министър от правителството „Петков“, бивш заместник-министър и бившия шеф на държавния газов доставчик „Булгаргаз“ идват само три дни след визитата на главния прокурор Иван Гешев в Съединените щати. Една от темите, които Гешев обсъжда във Вашингтон, бе именно засилващото се зловредно руско влияние над България след началото на войната на Русия срещу Украйна. Според обвинител №1, руският натиск вече не се изразява само чрез класически шпионаж, а чрез влияние върху политическия процес в страната, медиите, както и чрез икономически механизми. /БГНЕС