По смисъла на европейското законодателство за етикетиране на храните и напитките, алкохолните напитки нямат задължението да дават хранителна информация за енергийна стойност, списък на съставките, други вещества.
Преди 4 години обаче пивоварната индустрия е взела доброволно решение да предоставя тази информация. Междувременно ЕК предостави гратисен период за всички алкохолни напитки да изпълнят този ангажимент доброволно. Ако не, ще има промени в регламента.
„И българските пивовари сме едни от първенците в изпълнението на този ангажимент. В страната близо 100% от бирите имат списък на съставките и може би 95-96% имат посочена информация за енергийна стойност“, съобщи Радомирова
На 5 септември в Брюксел предстои събитие на пивоварите на Европа, които пред комисаря по здравеопазване и безопасност на храните ще подпишат споразумение, че до 2022 година произведените бири в ЕС ще изпълнят този ангажимент, разкри Ивана Радомирова.