По стъпките на Алеко: Сговорна дружина, планина повдига!

"Сговорна дружина, планина повдига!”, казват организаторите на състезание „По стъпките на Алеко с приятел” Димо Христов, Христина Христова и Петя Николова от туристическо дружество „Боерица”, които и тази година канят приятели, семейства или отбори колеги да се включат в планинското бягане с кауза.

БГНЕС разговаря с организаторите 3 седмици преди старта на най-голямото отборно планинско състезание. Регистрацията е отворена до 16 септември.

Част от таксата от регистрацията тази година ще отиде за Комплекс за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) в град Роман, където се отглеждат 30 деца на възраст между 7 и 17 години, лишени от родителска грижа. Комплексът подкрепя и дневен център, където има още 22 деца с увреждания.

Нашата цел е тази година с таксата да закупим футболни врати и фитнес уреди за външна употреба, тъй като това ще подкрепи физическите активности и би мотивирало децата за повече участие в различни състезание, както и да изгради отборен екип в тях, заяви пред БГНЕС Христина Христова.

На снимката Христина Христова

Надяваме се на много нови участници, каза от своя страна Димо Христов, който анонсира и една от новостите тази година – безплатна прожекция на специална селекция от актуални заглавия на “Международния фестивал на планинарското – Банско филм фест”.

Петото издание на отборното планинско състезание с кауза “По стъпките на Алеко с приятел” ще се проведе на 1 октомври на Витоша.

Ще се направи и опит за преминаване на 27-километровото трасе от Железница до Владая през Черни връх от отбора на фондация “Ела и Ти” със специално пригодена за целта инвалидна количка и 16 доброволци, които да помагат по пресечения терен.

На снимката: Димо Христов

Миналата година дългото трасе бе изминато от незрящия състезател Павлин Митев с подкрепата на Кирил Николов – Дизела за малко над 7 часа.

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” ще се проведе традиционно в четири категории - “Семейство”, “Приятели”, “Колеги” и “Съседи” по две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~27 км по маршрут с. Железница - Черни връх - с. Владая).

На снимката: Петя Николова

По регламент за състезанието могат да се запишат отбори от двама до десет състезатели. Те трябва да изберат една от четирите категории и едно от двете трасета. Стартът е масов, а крайното състезателно време на отбора се определя от последния финиширал участник. В случай че един или повече от участниците не успеят да финишират, целият тим отпада от надпреварата. Според правилата право да се включат имат всички лица навършили 18 години, а деца над 7 години се допускат в отбори с родител или настойник и след подписване на необходимата декларация.

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 година двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни Връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България и популяризирането на Витоша като дестинация за отдих. То е възобновено през 2018 година, като в четирите му издания до момента са участвали общо над 1600 човека. /БГНЕС