„По стъпките на Алеко с приятел“ - състезание с кауза

На 5 октомври ще се проведе второто издание на планинското състезание „По стъпките на Алеко с приятел“. То се провежда на Витоша и има за цел да предизвика състезатели и семейства да премерят сили с други любители на планината. В надпреварата могат да се включат само отбори, наброяващи от двама до десет души. Целта – най-бързо изминаване на избрания маршрут.

Това казаха в интервю за БГНЕС организаторите на състезанието Димо Христов и Христина Христова от туристическо дружество Боерица“. Миналата година в него са се включили около 180 състезатели като очакванията ни тази година са да преминем границата от 200-250 човека.

Христов обяснява откъде е възникнала идеята за състезанието.

„Алеко прави първите си стъпки, неорганизирано, със своя приятел Никола Тантилов, година преди първия масов организиран преход до Черни връх. Двамата тръгват от бул. „Княз Ал. Дондуков“ и в рамките на пет дни минават през с. Железница, изкачват Черни връх, след което слизат до с. Владая и се връщат в София. На него е базирано това социално състезание, което ние организираме. Идеята е да качим колкото се може повече хора в планината и да се посъстезаваме“, заяви председателят на ТД „Боерица“ Димо Христов.

Най-важният елемент в състезанието е социалният, отбелязва Христина Христова.

„Освен състезателният характер на състезанието, то е и със социален характер. Нашата цел е да накараме колкото се може повече хора да се върнат към планината. По този начин искаме да възобновим любовта, интереса и грижата към планината и природата. В последно време се наблюдава все по-голям интерес към планината, което много ме радва. Надявам се все повече хора да започнат да посещават планината не със своите коли, а да правят по-дълги преходи със своите семейства“, добавя още тя.

На 5-ти октомври отборите се събират в с. Железница, откъдето могат да изберат дали да тръгнат по късия маршрут до Черни връх или дългия до с. Владая, както преди много години прави Щастливеца и приятелят му Никола Тантилов.

„Трасето е изключително панорамно. Този маршрут е по-малко популярен. Тръгва се от колелото при с. Железница, преминава се през заслона „Синята стрела“ и се стига до Черни връх, където е финалът на късата дистанция. Дългият маршрут продължава през Черни връх, преминава през хижа „Боерица“ и завършва в с. Владая, където е финалът и ще има голямо празненство“, уточни Христов.

Той обясни, че миналата година състезатели са изминалия дългия преход за 4 ч. Според него подготвените планинари могат да изминат трасето за 6-8 ч., но въпреки това организаторите дават контролно време от 10 часа за преодоляване на дистанцията.

До старта на състезанието и от финалните точки към София организаторите осигуряват безплатен транспорт, който тръгва от стадион „Васил Левски“. От ТД „Боерица“ подчертават, че участието става след записване в платформата им и припомнят, че въпреки подкрепителните пунктове, които ще има по маршрутите, състезателите трябва да бъдат обути с удобни туристически обувки, но не и маратонки.

„Важно е състезателите да си носят връхна дреха и яке, както и резервни дрехи за преобличане, поне тениска и полар. Шапката и ръкавиците са силно задължителни, независимо, че състезанието се провежда през есента“, пояснява председателят на дружеството Димо Христов.

Организаторите обявяват, че в рамките на състезанието ще се проведат и две нови инициативи.

„Паралелно със състезателния характер на събитието организираме и преход от хижа Алеко до Черни връх за семейства с деца. С този преход целим да качим хората в планината и да ги запознаем с нея. Другият силен социален аспект е каузата на състезанието ни, която тази година е в подкрепа на хората в неравностойно положение“, разкрива новостите в тазгодишното издание Христина Христова и добавя, че си партнират с фондация „Ела и ти“, която на финала, в с. Владая, ще проведе игри за хора с увреждания.

Христова добави, че и за тях е осигурен специализиран транспорт.

Състезанието има и кауза, която е в подкрепа на хора с увреждания. За целта ще има разположени касички, средствата от които ще отидат за 36 годишната Йоана, която има нужда от редовна рехабилитация. /БГНЕС