По време на Светата литургия на Велика събота се раздават цветя на вярващите в храма

Велика събота започваме да отбелязваме още с богослужението вечерта на Разпети петък. Тогава отслужваме утренята за Велика събота, по време на която се отслужва и чина на опелото Христово, събрани духовенството и верния християнски народ пред Светата плащеница.

Това каза в интервю за БГНЕС ставрофорен иконом Борис Петров от Обрадовски манастир „Св. ВМЧК Мина“.

„Има последование, което с песни духовни възпоменава страданията и погребението на Спасителя и е наречено опело Христово“, обясни духовникът и добави, че след това около храма се извършва лития, която отново символизира погребението на Спасителя.

Ставрофорен иконом Борис Петров разказа, че на Велика събота възпоменаваме това, че Спасителят вече е положен в гроба, със своето божествено присъствие в Ада, където досега се пребивавали всички от създаването на света до този момент човеци, които имат възможността да тръгнат след Него. „Затова и стенописите, и иконописта за тези дни изобразяват именно разбиването на ключалките на вратите на Ада и Христос, който след себе си води старозаветните праведници, които са били живели с очакването на неговото раждане, за неговото идване и спасението на човешкия род“, отбеляза той.

Ставрофорен иконом Борис Петров заяви, че на Велика събота богослужението сутринта вече започва да придобива празничен характер в очакване на акта на Христовото възкресение. „Затова и по време на Светата литургия сутринта на Велика събота има традиция да се раздават цветя на вярващите в храма, точно като символ за очакването предстоящото Христово възкресение“, подчерта той и добави, че на Велика събота по традиция се подготвяме за празника на Христовото възкресение.

Духовното лице уточни, че всичко, каквото има да се свърши като житейски грижи, като работа, правим именно тогава, за да нямаме житейски грижи в деня на Христовото възкресение. /БГНЕС