Победа за Анчелоти, равенство за Артета, шок за Челси

Тимът на Евертън надигра у дома Бърнли с минималното 1:0 в двубой от 19-ия кръг на английската Висша лига.

Калвърт-Люин продължава с добрите си изяви и донесе първия успех на Анчелоти начело на Евертън.

Домакините имаха преимущество през цялата среща, но трябваше да бъдат търпеливи по пътя към успеха в официалния дебют начело на Карло Анчелоти. „Карамелите“ владееха топката и само няколкото добри спасявания на Ник Поуп оставиха „виненочервените“ в мача. Въпреки това, мърсисайдци дочакаха своя миг в 80-та минута, когато Джибрил Сидибе асистира на Доминик Калвърт-Люин за победното 1:0. Така Евертън продължава с доброто си представяне в лигата, което започна още след уволнението на Марко Силва и временното назначаване на мениджърския пост на Дънкан Фъргюсън – четвърти мач без поражение в първенството, като в следващия кръг гостува на Нюкасъл. Бърнли е с две точки повече от съперника в таблицата, а в 20-ия кръг приема у дома Манчестър Юнайтед. Микел Артета нямаше подобни поводи за радост, но все пак не загуби при дебюта си начело на Арсенал след равенство при визитата на Борнемут 1:1.

Гослинг откри резултата срещу Арсенал, но тимът на Еди Хау спечели само точка в официалния дебют на Микел Артета.

След равностойна игра първи до гол стигнаха домакините след комбинация между Джак Стейси и Дан Гослинг, завършена от последния от близка дистанция за 1:0 в 35-та минута. През втората част гостите натиснаха в търсене на изравнителен гол и се добраха до такъв, макар и малко случайно, след като шут на Рийс Нелсън се отклони от крака на играч на „черешките“ и попадна в непокрития Пиер-Емерик Обамеянг, който не сбърка и върна надеждите на „топчиите“ за пълен обрат. До такъв в крайна сметка не се стигна и така Арсенал записа второ поредно равенство след това при гостуването на Евертън в миналия кръг. Борнемут, от своя страна, остава близо до опасната зона, на две точки от намиращия се под чертата Астън Вила. В следващия кръг Борнемут гостува на Брайтън, докато Арсенал приема у дома Челси в градско дерби. „Сините“ от Лондон се издъниха неочаквано у дома срещу Саутхемптън, губейки на своя „Стамфорд Бридж“ с 0:2. Майкъл Обафеми откри в 31-та минута след асистенция Пиер Хойберг, а Нейтън Редмънд след почивката уби интригата с втори гол за „светците“. Домакините отправиха повече удари от съперника, но въпреки това не стигнаха до попадение и отново разочароваха верните си привърженици, след като в миналия кръг надиграха като гост Тотнъм с 2:0.

Редмънд (д) даде асистенция за втория гол на Саутхемптън, който изненада Уилиан (л) и компания на "Стамфорд Бридж".

Неубедителните игри на възпитаниците на Франк Лампард продължават и тимът има вече само три точки аванс пред петия в таблицата състав на Жозе Моуриньо, който по-рано стигна до трите точки, макар и трудно, срещу Брайтън след 2:1. За Саутхемптън пък това бе втора поредна победа навън в лигата след тази над Астън Вила с 3:1. Ето и останалите резултати: Астън Вила - Норич 1:0 Кристъл Палас - Уест Хем 2:1 Шефилд Юнайтед - Уотфорд 1:1. /БГНЕС