Победи за Русия, Канада и Белгия на старта на Купа Дейвис

Карен Хачанов и Андрей Рубльов не оставиха шансове на Хърватия.

Отборите на Русия, Канада и Белгия записаха победи в първия ден на дебютното издание на новия формат на Купа Дейвис. Отборната надпревара, която включва 18 тима и ще се проведе с групова фаза и елиминации, започна вчера в Мадрид и ще продължи до неделя.

В група В Русия затвърди амбициите си да бъде сред фаворитите за титлата, след като победи миналогодишните шампиони от Хърватия с 3-0. На сингъл Андрей Рубльов се наложи над Борна Гойо с 6-3, 6-3, а след това Карен Хачанов обърна Борна Чорич до 6-7(4), 6-4, 6-4, за да осигури успеха на своя тим. В срещата на двойки Рубльов и Хачанов обединиха сили, за да се наложат на Никола Мектич и Иван Додиг със 7-6(3), 6-4. Днес Русия се изправя срещу Испания и може да си осигури място на четвъртфиналите с нов успех.

В група F Канада стигна до изненадващ успех над Италия благодарение на две победи на сингъл. В първия мач 150-ят в света Васек Поспишил победи Фабио Фонини със 7-6(5), 7-5, след което Денис Шаповалов надви световния номер 8 Матео Беретини със 7-6(5), 6-7(3), 7-6(5). В мача на двойки на корта излязоха същите четирима тенисисти, като Фонини и Беретини се наложиха с 6-2, 3-6, 6-3 за крайното 2-1 в полза на Канада. Днес "кленовите листа" ще имат възможността да си подпечатат място на четвъртфиналите в мач със САЩ.

В група D Белгия спечели ключовите два мача на сингъл срещу Колумбия, за да си осигури победата, преди да се стигне до срещата на двойки, където водачите в световната ранглиста Роберт Фара и Хуан-Себастиан Кабал постигнаха победа в три сета над Йоран Флиген и Сандер Жил. В откриващия мач опитният Стив Дарси победи Сантяго Хиралдо с 6-3, 6-2, а след това първата ракета на белгийците Давид Гофен постигна обрат срещу Даниел Елахи Галан за 3-6, 6-3, 6-3. Днес Колумбия трябва да търси успех над Австралия, за да запази шансове да продължи към фазата на елиминациите. /БГНЕС