Почетино призна, че е сбъркал тактиката срещу Аякс

Схемата на Почетино с петима защитници не бе успешна и "шпорите" ще трябва да търсят обрат в Амстердам след седмица.

Мениджърът на Тотнъм Маурисио Почетино призна, че е взел точното решение при избора на стартова тактика в мача с Аякс от полуфиналите на Шампионската лига, спечелен от холандския тим с 1:0.

На „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“ домакините започнаха в схема 5-3-2 и бяха тотално надиграни от съперника си в първите 30 минути, като имаха късмет да допуснат само един гол. Малко преди почивката Почетино трябваше да замени принудително единия от централните си защитниците – Ян Вертонген, и смени схемата, което веднага се отрази на терена и „шпорите“ започнаха да доминират.

„Гледайки мача приемам, че схемата, която използвахме, беше грешна. Но ние нямахме много опции. Няма как да съм доволен, но не можем да знаем какво щеше да стане, ако бяхме избрали различна тактика. Но ни липсваше енергия и бяхме неточни. Не допуснахме гол заради схемата. Подходът ни към мач не бе правилен. Аз съм мениджърът и за това аз нося отговорността“, коментира след срещата аржентинският специалист.

В същото време наставникът на Аякс Ерик тен Хаг засипа с похвали своите футболисти след победата. Холандският тим си осигури минимална преднина преди реванша в Амстердам след седмица, благодарение на гол на Дони ван де Беек в 15-та минута. „Това е невероятно постижение за нас. Борихме се като лъвове. Изминахме половината път и сме в добра форма. Беше хубаво да видя нашата ментална сила. Резултатът е отличен за нас. Спечелихме мача и сме доволни. В добра позиция сме, но това е само половината път“, коментира Тен Хаг след двубоя.

„Можем да играем различен футбол. Можем и да се защитаваме много добре. Отборът ни работи много добре и се бори много добре. След първите 30 минути ни беше трудно, второто полувреме бе битка. Ще бъде тежко и след седмица, но с нашите фенове зад гърба ни, със сигурност те ще ни помогнат да достигнем финала“, допълни треньорът на Аякс.

Реваншът между Аякс и Тотнъм е следващата сряда. /БГНЕС