Почина Анди Флетчър от „Депеш мод“

Андрю Флетчър, кийбордист и основател на британската електронна група „Депеш мод“, почина на 60-годишна възраст.

Анди Флетчър

В изявление, публикувано от групата в социалните медии, се казва: "Шокирани сме и сме изпълнени с огромна тъга от преждевременната кончина на нашия скъп приятел, член на семейството и колега от групата Анди "Флетч" Флетчър."

„Флеч имаше златно сърце и беше винаги до приятелите си, когато имаха нужда да споделят нещо, да се посмеят добре или да пийнат студена бира. Сърцата ни са със семейството му и ви молим да ги пазите в мислите си и да уважавате личния им живот в този труден момент.".

"Депеш Мод" е основана в град Базилдън през 1980 г. Името й идва от френското модно списание "Dépêche mode". Нейният стил отначало е ню уейв с елементи на ню романтик, а през 90-те години музикалните критици ги определят като алтернативна рок група.

Депеш мод по време на концерт

Групата има 17 албума в Топ 10 на Великобритания и успех в международни класации с песни, сред които Enjoy The Silence, Personal Jesus и Just Can't Get Enough.

Флетчър е роден през 1961 г. в Нотингам и се премества в Базилдън, където в края на 70-те години създава групата Composition Of Sound заедно с Мартин Гор и Винс Кларк. С привличането на певеца Дейв Гахан те променят името си на „Депеш мод“и квартетът се радва на множество хитове в началото на 80-те години.

След напускането на Кларк, който създава Yazoo, а след това и Erasure, Гор става главен автор на песни, а с присъединяването на Алън Уайлдър звученето на групата придобива по-мрачен и готически характер. В края на 80-те и началото на 90-те години те имат огромен международен успех.

Флетчър свири във всички студийни албуми на „Депеш мод“, включително Songs Of Faith And Devotion през 1993 г. и Ultra през 1997 г., които достигат до №1 в класацията за албуми в Обединеното кралство.

Без да е певец или главен автор на песни, в по-късните години Флетчър често е смятан от феновете за мениджър в групата, който се грижи за деловата страна на бандата, продала повече от 100 млн. плочи по света. През 2013 г. той казва в интервю, че е "високият човек на заден план, без когото тази международна корпорация, наречена „Депеш мод“, никога не би работила".

В документалния филм "101" на режисьора Д. А. Пенебейкър от 1989 г. Флетчър е още по-подробен по отношение на ролята си, като казва: "Мартин е авторът на песни, Алън е добрият музикант, Дейв е вокалистът, а аз се мотая наоколо".

Уайлдър напуска през 1995 г., оставяйки групата в състав от трима души. През 2020 г. „Депеш мод“ е включена в Залата на славата на рокендрола.

Свирил е в 14 албума на групата и е участвал в турнетата им по света. Последното им шоу беше през 2018 г.

Флетчър остави съпруга Грейна, за която е женен от почти 30 години, и две деца - Меган и Джо. /БГНЕС