Почина бившият гръцки президент Каролос Папуляс

На 92-годишна възраст почина бившият гръцки президент Каролос Папуляс.

Той беше един от най-близките сътрудници на бившия премиер Андреас Папандреу и член на неговата партия ПАСОК.

Папуляс бе на два пъти външен министър в кабинетите на Папандреу от 1985 до 1989 г. и от 1993 до 1996 г. Той е определян от своите съвременници като "брилянтен дипломат".

През 2005 г. бе избран за президент на Гърция и остана на този пост два мандата до 2015 г.

Папуляс е роден в град Янина на 4 юни 1929 г. в семейството на генерал-майор Григориос Папуляс.

По време на Втората световна война той участва в движението на Съпротивата на юношеска възраст. Впоследствие завършва Юридическия факултет на Атинския университет, изкарва следдипломно обучение в Миланския университет (международно публично право и международни отношения), защитава докторска степен от университета в Кьолн (международно частно право).

По време на военната хунта от 1967-1974 г. участва в борбата срещу диктатурата.

Гръцкият президент г-жа Катерина Сакелуропулу го нарече патриот, отбелязвайки, че участието му в националната Съпротива и в борбата срещу диктатурата определя неговата непоколебима отдаденост към идеалите за свобода и справедливост, които той последователно защитава през цялата си кариера. „Като експерт по международна политика, по време на престоя си във външното министерство, той помогна да се придаде специална тежест на Гърция и да се засили ролята й като фактор за стабилност в нашия регион“, се казва в съболезнованията. Както отбеляза Сакеларопулу, като президент на Гърция Папуляс защитаваше социалното сближаване и националното единство. /БГНЕС