Почина едно от децата с менингит в детска градина в София

Едно от децата, заразени с менингит в столична детска градина е починало, потвърдиха от Столична община. Става въпрос за първото инфектирано дете. То е на 5 години и е било в трета група.

Случаи на деца, положителни за бактериален менингит затвориха временно детска градина номер 37 "Вълшебство" в София. Преди два дни са били взети проби от 31 деца и 8 служители в градината, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията показали, че 16 деца и трима възрастни са положителни.

Родители на деца от градината искат да има повече денонощни кабинети за децата. Първо, починалото детенце е било в педиатрията, след това в инфекциозна болница. Охраната ги е върнала, майката е реагирала в „Пирогов”, разказа един от родителите. При това заболяване за минути се развиват нещата.

Директорът ма градината Гергана Петрова каза, че има 207 деца в градината в 11 групи. В първия ден от всички деца са взети проби, тези, които са били контактни, вчера от останалите деца, чиито родители желаят, добави Петрова. Детската градина е затворена и не работи. /

"Фактически обясних на хората, че това е носителство, в момента не застрашава живота, тъй като в Националния център по заразни болести изследвахме около 40 материала на 8 работещи, контактували с болното дете и на групата, които са били в контакт с това дете. Знаем кои са децата, които два дена трябва да взимат антибиотик, общоприета световна практика", каза проф. Тодор Кантарджиев.

Вчера са били изследвани 250 момичета и момчета, посещаващи градината, техни братя и сестри. Резултатите се очакват до 48 часа.

"Въпросите на родителите бяха какво става с другите деца, които са в семейството - братчета и сестричета. Всичко им обясних, казах им, че това се случва, че годишно сме имали винаги такива случаи, които трябва да се ограничават, за да няма повече поразени деца", каза проф. Кантарджиев.

Според експертите наличието на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици./БГНЕС