На 82-годишна възраст почина Кралят на футбола Пеле

Бразилската легенда на футбола Пеле е починал на 82-годишна възраст, съобщи агентът му Джо Фрага. Един от най-великите футболисти на всички времена, Пеле поделя върха във вечната ранглиста по най-много голове за Селесао със 77 попадения. Той е единственият трикратен световен шампион и е определен за Играч на века през 2000 година.

Пеле.

Бившият нападател на Сантос бе хоспитализиран на 29 ноември след усложнения, свързани с рак на дебелото черво, като болница "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло заяви на 28 декември, че ракът му е прогресирал и че той се нуждае от грижи заради сърдечна и бъбречна недостатъчност. Опасенията за здравето на Пеле се увеличиха, когато се появи информация, че синът му Единьо е пътувал от Лондрина, което е на 540 км източно от Сао Пауло, за да се присъедини към двете дъщери на иконата - Кели Насименто и Флавия Арантес до Насименто, до болничното си легло. На 29 декември дъщерята на Пеле - Кели, публикува снимка в Инстаграм с ръцете на семейството върху тялото му, придружена с текста: "Всичко, което сме ние, дължим на теб. Обичаме те безкрайно. Почивай в мир".

Новината за смъртта на Пеле бе обявена с изявление на страницата му в Инстаграм. "Вдъхновение и любов белязаха приключението на Крал Пеле, който си отиде в мир днес. По време на неговото приключение, Едсон показа на света своя гений в спорта, спря война, имаше социални инициативи по целия свят и разпространи това, което най-много вярваше, че е лекарството за всички наши проблеми - любовта. Посланието му днес се превръща в наследство за бъдещи поколения. Любов, любов и любов, завинаги".

Едсон Арантес до Насименто - Пеле е роден на 23 октомври, 1940 година. Той стартира професионалната си кариера на 15-годишна възраст със Сантос и дебютира за националния отбор на Бразилия година по-късно. Участва на четири световни първенства, печелейки три от тях - през 1958, 1962 и 1970 години, и поделя върха в реализаторската листа със 77 гола в 92 срещи. С екипа на Сантос той има 643 гола в 659 мача, извеждайки клуба до трофеите в Копа Либертадорес и Интерконтиненталната купа, през 1962 и 1963. В добавка, той има 10 титли на Паулиста и печели бразилската Серия А шест пъти.

През 1975 година той се връща след оттеглянето си, за да подпише с Ню Йорк Космос, където печели Супер Боул през 1977. Той прекратява кариерата си в същата година в демонстративен мач между Космос и Сантос на "Джайънтс Стейдиъм". /БГНЕС