Почина легендата на футбола Диего Марадона

Легендата на световния футбол Диего Марадона внезапно почина днес. Наскоро определяният за един от най-великите футболисти в историята аржентинец навърши 60 години. Според медиите в Аржентина Марадона е издъхнал в дома си в Тигре, след като е получил инфаркт.

По-рано този месец Марадона бе в болница за отстраняване на субдурален хематом в мозъка, но бе изписан на 12 ноември, като адвокатът му Матиас Морла изрази увереност, че Дон Диего ще се възстанови. В началото на месеца бившият футболист на Наполи и Аржентина бе приет в болница в Ла Плата с анемия и дехидратация. Това не бяха първите проблеми на Марадона със здравето. Той бе на няколко пъти в болници в миналото, главно заради екстравагантния си начин на живот, включващ наркотици и алкохол.

Диего Армандо Марадона е роден на 30 октомври 1960 година в градчето Ланус на юг от столицата на Аржентина Буенос Айрес. Той започва футболната си кариера в местния Архентинос Хуниорс, преди да премине в гранда Бока Хуниорс, а през 1982 година е привлечен от Барселона. След две неуспешни години на "Ноу Камп" високият само 165 сантиметра Марадона преминава в италианския Наполи, за да се превърне в един от боговете на Неапол.

Аржентинецът носи на Наполи първа шампионската титла на Италия в историята на клуба, а след това отборът става шампион и за втори път, благодарение на аржентинеца. Марадона извежда Наполи и до първи европейски трофей - Купата на УЕФА през 1989 година.

Безспорно най-големия си успех Марадона постига с националния отбор на Аржентина, който с капитанската лента той извежда до титлата на Световното първенство през 1986 година в Мексико. Четири години по-късно Дон Диего отново е капитан на Аржентина и помага на тима да стигне до финала на Световното първенство през 1990 година, загубен от Германия. За родината си той изиграва общо 91 мача, в които отбелязва 34 гола.

Марадона слага край на футболната си кариера през 1997 година, когато е на 37 години и изкарва втори период в Бока Хуниорс. След това той навлезе в треньорската професия, като бе назначен за селекционер на Аржентина през 2008 година и води тима на Мондиал 2010 в Южна Африка, където тимът загуби от Германия на четвъртфиналите. Впоследствие той води отбори в ОАЕ и Мексико, а към момента на смъртта си бе треньор на Химнасия в родината си.

Проблемите на Марадона със зависимостта към алкохол и наркотици почват още по време на бурните му години в Наполи, до голяма степен и заради приятелство му с лидерите на метната мафия, като през 1991 година той е наказан със спиране на правата за 15 месеца след положителен допинг тест. На Световното първенство в САЩ през 1994 година Марадона отбелязва един гол при победата над Гърция в откриващия мач на Аржентина, но след това дава положителна проба за ефедрин и отново е наказан. Именно това се оказва и последният мач на Марадона за националния отбор.

В следващите години личният живот на Марадона излиза извън контрол като през 2000 и 2004 година той влиза в болница по спешност заради сърдечни проблеми. През 2005 година той се подлага на операция за поставяне на байпас в стомаха в борбата си с наднормено тегло. /БГНЕС