Почина писателят Алек Попов

Почина писателят Алек Попов. Тъжната вест съобщиха от Българската академия на науките.

Попов бе един от достойните членове член-кореспонденти на академията. Той бе на 58 години.

„Той беше един от най-оригиналните и талантливи съвременни български белетристи. До последния си дъх се опитваше да разгадае тайните на българското слово, дълбаеше в безкрайните тунели на отечественото езиково пространство и чрез творбите си показваше и разгръщаше многобагровата палитра на българската изящна словесност”, допълват от БАН.

Алек Попов е великолепен автор на къси разкази. Неговите истории от колекциите "Мръсни сънища" и "Ниво за напреднали" са включени в много национални и международни антологии с разкази. Попов е драматург и есеист.

Първият му роман с голям успех, комичната сатира "Мисия Лондон", се основава на опита му като културен аташе на България в Лондон и е преведен на 16 езика. По книгата българският режисьор Димитър Митовски прави филм през 2010 г., който се превръща в един от най-популярните филми в новата българска кинематография.

Той е автор и на други хит романи като "Черната кутия" и "Сестри Палавееви". В продължение на 10 години Попов е главен редактор на сп. „Родна реч“. Носител е на наградата за авторски принос в развитието на литературата на Балканите - "Прозарт".

През 2012 г. Алек Попов е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките в областта на изкуството.

Поклон пред паметта му! /БГНЕС