Почина полицаят, ранен със сигнална ракета от волейболни фенове в Атина

Гръцкият полицай, който беше тежко ранен при нападение от спортни хулигани, почина днес в болница в Атина, предадоха местните медии. Служителят на реда беше ударен от сигнална ракета в началото на месеца при сблъсък с волейболни фенове. След инцидента униформения беше приет в интензивно отделение с голяма кръвозагуба и сърдечен арест.


Според лекарите снарядът е избухнал вътре в крака и е горял непрекъснато в продължение на 5 минути, тъй като съдържа фосфор, който не може да се гаси нито с пяна, нито с вода. Лекарите се опитаха да почистят раната, тъй като от фосфора продължиха да се отделят токсични вещества. Хирурзите в крайна сметка все пак трябваше да прибягнат до ампутация на крайника.

18-годишен нарушител, който беше задържан и призна, че е запалил и хвърлил ракета в нощта на 7 декември, е обвинен в умишлено убийство. Хулиганът, спортен запалянко, е обвинен в противообществени прояви, опит за убийство (по-късно – умишлено убийство), притежание на взривни и запалителни материали, взрив, довел до опасност за живота и здравето на хората, както и нарушаване на спокойствието и стопанството. на сигнални ракети.

Заради случилото се по време на мача, но и поради честите прояви на агресия от страна на спортни фенове, на 11 декември стотици полицейски служители и специални охранители участваха в протестен митинг пред Дирекцията на полицията за борба с безредиците в Атина.

Междувременно министрите на защитата на гражданите и на спорта Янис Иконому и Янис Вруцис представиха пред прокуратурата на гръцкия Върховен съд черен списък с 200 имена на фенове на спортни отбори в цялата страна, извършили различни форми на насилие през годината и преди това.

В навечерието на 15 декември полицаи отказаха да охраняват футболен мач в знак на съпричастност към техния колега и на протест срещу условията, в които работят.

Днес в 12:34 часа раненият полицай Йоргос Лигеридис е починал.

„Арестуването на всички замесени в убийството му, на всички нива, е минималната почит към паметта му и дължимият отговор на искането на гръцкото общество за справедливост“, заяви министърът на защитата на гражданите Янис Иконому, който изказа искрените си съболезнования към семейството на починалия. /БГНЕС

Категории: