Почина Шиндзо Абе

Почина бившият премиер на Япония Шиндзо Абе, който беше прострелян по-рано днес, съобщи японската обществена телевизия.

Според данни на говорителя на управляващата Либерално-демократическа партия Абе е починал в болницата в префектура Нара, където беше закаран след покушението.

Шиндзо Абе беше прострелян по-рано днес по време на реч в град Нара в рамките на предизборната кампания за горна камара на парламента, които ще се състоят на 10 юли.

Извършителят е 41-годишен мъж, който стреля два пъти срещу бившия премиер от самоделно огнестрелно оръжие. Абе беше откаран в болница с хеликоптер. Лекарите му преляха кръв и се бориха за живота му в продължение на няколко часа.

Нападателят обясни деянието си с факта, че не харесва политиката и поведението на Абе, но подчерта, че няма нищо против непосредствените политически възгледи на бившия министър-председател.

Най-младият и най-дългогодишният

Шиндзо Абе е най-дългогодишният министър-председател на Япония, заемаше поста през 2006 г. за една година и отново от 2012 г. до 2020 г., когато беше принуден да се оттегли поради сериозни здравословни проблеми. Той произхожда от известна политическа фамилия. Има двама премиери в семейството си – баща му Шинтаро Абе и дядо му Набосуке Киши. Последният е смятан за военнопрестъпник заради действията си по време на Втората световна война.

Започва политическата си кариера през 1982 г., а през 1993 г. е избран за депутат. Звездата на Абе изгря по времето на един друг дългогодишен и много обичан японски премиер Джуничиро Коидзуми. През 2003 г. е назначен за генерален секретар на правителството, което го извежда малко по-късно до премиерския пост през 2006 г.

Абе ще бъде запомнен и с това, че често посещаваше храма Ясукуни, където са погребани 14 военнопрестъпници от времето на Втората световна война. Светилището е символ на японския милитаризъм. Заради тези си визити той беше остро критикуван в страните, пострадали от Япония, на първо място Южна Корея и Китай.

По време на управлението си Абе се опита да урегулира отношенията с Русия за Курилските острови. Япония даже подари куче акита на президента Владимир Путин, но това така и не донесе необходимия пробив.

Абе в България

На 14-15 януари 2018 г. Шиндзо Абе в качеството си на премиер на „Страната на изгряващото слънце“ посети България. Неговата визита бе първата от много години и се осъществяваше буквално броени дни след началото на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Тогава Абе разговаря с тогавашния премиер Бойко Борисов и с президента Румен Радев. Основният фокус на разговорите на високопоставения японски гост в София бяха засилването на икономическите връзки между двете страни и ролята, която България може да изиграе като мост между Япония и страните от Западните Балкани. Последното кореспондираше с основната тема на българското председателство свързана с връщането на разширяването на ЕС със страните от региона.

Връзките между Япония и България наистина могат да се определят като приятелски. Нашата страна е много добре позната в Япония благодарение на киселото мляко, розовото масло, уникалните български певчески гласове, Котоошу, българо-японското семейство Маеда. /БГНЕС