Почистват маркировката от жълтите павета с къртачи

Жълтите павета в центъра на София, внесени от Австро-Унгария в първите години на ХХ век., са един от символите на града и официално обявени за културно наследство. Уличните направления и площади, които са покрити с тях също имат статут на недвижима културна ценност и са защитени от Закона за културното наследство.

Тази сутрин фоторепортер на БГНЕС се натъкна на любопитна картина от пробуждаща се София – работници на Центъра за градска мобилност, оборудвани с къртачи и инструменти с горещ въздух, да почистват жълтите павета при сградата на бившия Партиен дом, която от септември ще е новият дом на депутатите.

Отправихме запитване към ЦГМ за дейностите на работниците и от там отговориха, че техен екип почиства района на паркинга от старата маркировка. „Почистването се извършва ръчно, за да се щадят жълтите павета в района. Екипите трябва да приключат в края на седмицата”, добавиха от ЦГМ.

Ръчното почистване включва работа с къртач и пистолет с горещ въздух.

С жълти павета в София са застлани бул. „Цар Освободител“ и площада пред Народното събрание. Премахнатите павета от някои части на града и заменени с друг вид настилка се съхраняват от общинското дружество „Софинвест”, за да се използват при ремонт, ако се налага. По думите на зам.-кмета Дончо Барбалов до момента у нас не се е намерила фирма, която да може да произведе керамични блокчета с такава устойчивост и цвят. /БГНЕС