Почитаме Св. Стефан - извършил много чудеса и се увенчал с мъченически венец

Свети архидякон Стефан е първият първомъченик за христовата вяра, който е бил убит с камъни от еврейските първосвещеници и книжници, които не са изпълнявали духа на закона, както проповядвал Бог. Той е бил обвинен, че богохулства, а всъщност той ги изобличавал, но с любов. Накрая преди да даде душата си на Бога той казва: „Господи, не им зачитай този грях“. Това разказа за БГНЕС отец Цветан Чиков от храм „Рождество Христово“ в столичния квартал „Младост“ 3.

„Голям празник за всички християни и за цялата православна църква заради мъченическия подвиг. Той е извършил много чудеса и се е увенчал с мъченически венец. Излекувал е болни, възкресявал е мъртви, той е бил истински светец. Той е бил един от учениците, които са следвали Господ Иисус Христос и от него са получили тази благодат да изцелява болни и мъртви“, каза още той.

Отец Цветан посочи, че името Стефан означава венец и че днес няколко души са дошли да почетат светеца.

Божият служител коментира, че настоящата ситуация е върнала хората към църквата и молитвата.

„Българинът идва в храма и тази пандемия, това нещастие, което ни е сполетяло, мисля че обедини хората и ги върна към храма и богослужението. Идват все повече хора да се молят за свои близки и все повече виждаме хора, които идват да се причестяват, а не случайно в храма. Те идват с цел – да се помолят на Бога“, каза той и подчерта, че народът ни е преживял доста по-тежки неща от пандемията и не смята, че това е най-тежкият момент.

Според него, българинът винаги е успявал да се обедини, да покаже своя борбен дух и своята силна вяра към Бога и Отечеството.

Попитан дали църквата става все по-достъпна дори и за децата, отец Цветан каза, че енорията им успява да приобщи все повече деца посредством игри, песни.

„Работим с тях. Имаме човек, който отговаря за това. Всички свещеници от този храм работят с деца и ние продължаваме в този дух и го развиваме, защото Господ е казал, че каквото посееш, това ще пожънеш. Ние сеем вярата в сърцата на малките деца, за да може да пожънем, когато пораснат големи, да станат добри и примерни християни, и да се богоподобят и да служат на царството Божие, което е смисълът на нашия живот. Да станем граждани на небесния Йерусалим“, обясни той и припомни, че е много важно часовете по вероучение да се завърнат и в училище. /БГНЕС