Почти 13 000 повредени сгради и множество ранени от силно земетресение в Китай

Около 12 900 сгради, къщи и други конструкции са повредени в резултат на земетресението, което се случи в петък в автономния окръг Янби-Йи в югозападната китайска провинция Юнан. Това съобщава Китайската централна телевизия. Според нея над 72 300 жители на региона са претърпели различни материални щети от бедствието. По последни данни в резултат на трусове един човек е загинал, други 21 жители бяха ранени, а състоянието на трима жертви се оценява като тежко. По-рано беше съобщено за два смъртни случая, но една от тях, след като получи спешна терапия, отново започна да показва признаци на живот.

Местните власти изпратиха над 600 спасители, лекари и други служители в района на бедствието, както и 120 броя оборудване. Към днешна дата там са разположени три временни лагера - около 21 000 местни жители вече са евакуирани там от опасни райони.

Властите изчисляват преките икономически щети от природно бедствие. Експертите инспектират пътища, мостове, железопътни линии, електропроводи и друга инфраструктура за повреди, а също така използват безпилотни летателни апарати, за да оценят вероятността от свлачища.

Първото земетресение в автономния район Янби-Ий в автономния окръг Дали-Бай се случи в петък вечерта в 20:56 местно време . Като цяло са регистрирани над 20 труса с магнитуд от 2,8 до 6,4 за час и половина с интервал от няколко минути. Източникът на земетресението лежи на дълбочина от 8 до 10 км и се намира на 35 км западно от град Дали (около 700 000 жители) и на 300 км западно от административния център на провинцията - Кунмин (8,4 милиона жители).

Населението на автономния окръг Янби-Йи е около 100 000 души. Най-силното земетресение в историята на тази област се е случило през 1925 г., когато магнитудът му достигна 7 степен./БГНЕС, РИА Новости