Почти половината анкетирани в САЩ са против война срещу Русия заради Украйна

Почти половината от респондентите в САЩ се обявиха срещу започването на война на страната им с Русия с цел „защита на териториалната цялост на Украйна“. Това показват резултатите от публикувано в петък социологическо проучване, проведено от изследователската служба YouGov по искане на американския институт „Чарлз Кох”.

На участниците в анкетата беше зададен следният въпрос: „Ако Русия отново нападне Украйна, подкрепяте ли или се противопоставяте на САЩ да се бият срещу Русия за защита на териториалната цялост на Украйна?“ 28% от анкетираните отговарят, че са "категорично против", 20% са "донякъде против". 9% са заявили, че са „силно „за” и 18% „донякъде са „за”. 24% от анкетираните не са дали категоричен отговор на въпроса.

В социологическото проучване са участвали 1000 американски потребители на интернет. Резултатите от анкетата бяха публикувани по-специално във вестник Politico.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза по-рано този месец, че Вашингтон никога не е обмислял възможността за разполагане на американски войски в Украйна в случай на предполагаемо възможна "инвазия" на Русия. Напоследък в западните страни, както и в Киев, се появиха обвинения за възможна руска инвазия в Украйна.

Руският президентски говорител Дмитрий Песков нарече подобна информация безпочвена ескалация на напрежението. Той подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого. В същото време Песков не изключи вероятността от провокации за оправдаване на подобни изявления и предупреди, че опитите за насилствено разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последици. /БГНЕС