Почти всички реки във Великобритания са замърсени с химикали

Пречиствателните станции във Великобритания изхвърлят редовно непречистени или частично пречистени отпадни води в реките и водните басейни, предупреди Комитетът за околната среда.

Отходни води, животинските отпадъци и химикали от различни индустрии задушават живота на английските реки, предупредиха днес и група депутати от различни партии.

В шокиращ доклад комисията разкрива данни за мащабното замърсяване на водите.

Замърсяването от селското стопанство, канализацията, пътищата и пластмасите за еднократна употреба допринасят за опасен „химичен коктейл“. Едва 14% от реките в страната могат да се нарекат относително чисти, сочи още докладът.

Депутатите предупредиха, че е трудно да се установи напълно състоянието на реките в страната заради недостатъчното финансиране и остарял метод за мониторинг, а мащабните съкращения на служители в Агенцията по околна среда (EA) още повече спъват работата й.

Председателят на комисията и депутат от консерваторите Филип Дън каза пред Sky News: „Честно казано, през последните 60 години, тъй като нашите пречиствателни станции и канализацията са под земята, извън полезрението ни, не сме инвестирали в пречистване на водата. До момента е инвестирано само над земята“, допълни Дън, като визираше новите жилища, промишлени съоръжения и интензивно земеделие./БГНЕС