Под знака на телевизията - премиера на книгата „Лилия Райчева. Биобиблиография”

„Лилия Райчева. Биобиблиография” е една от най-новите книги на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, посветена на 70-годишнината на проф. д-р Лилия Райчева - един от най-сериозни учени, изградили школа от медийни изследователи и допринесли за развитието на медийната наука.

Авторката на книгата доц. д-р Милена Миланова е събрала в книгата 359 заглавия – 268 научни трудове, 71 публикации, посветени на телевизионното състезание „Минута е много“ и 18 публикации свързани с творчеството на проф. Лилия Райчева, предаде репортер на БГНЕС.

Методологията на указателя се основава на библиографско издирване в редица български и чуждестранни традиционни и електронни библиографски бази от данни, като е използван и значителният личен архив на проф. Райчева.

Изданието е придружено с богат набор от приложения. Едно от тях представлява справка за цитирания на трудове на проф. Райчева към 2019 г. То е изработено от Мирослава Иванова, началник отдел „Библиотечно-информационно обслужване“ в Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“. Приложението е илюстрирано и с библиометрични справки, въз основа на данните от международните наукометрични бази Scopus и Web of Science. Тази информация е особено ценна, имайки предвид липсата на национален инструмент за наукометрични анализи.

Библиографията на проф. Лилия Райчева, с научен редактор – без време отишлата си от този свят проф. Мария Младенова, ще бъде полезна за изследователи в областта на комуникационната наука и телевизионната журналистика, за преподаватели, библиографи, студенти и за всички, които проявяват интерес към различните аспекти от развитието на българската култура. „Изданието представя респектиращата биография, професионалния и творческия път на колега, преподавател и журналист, с когото до голяма степен свързваме развитието на обучението по телевизия във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и изследванията в това научно поле“, пише в предговора на изданието проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация.

„Съзнателният ми живот премина под знака на телевизията – от черно-белия екран в детските ми години – до многоканалното разпространение чрез различни платформи. Знанията, уменията за правене на телевизия непрекъснато се променят, казва проф. Райчева и задава въпросите, на които бъдещите медийни изследователи и журналистите трябва да отговорят: Как ще се развива тя – като съобщение, метафора, услуга, комикс, продукт, процес? Как ще изглежда обществото ни след огромното предизвикателство на пандемията от коронавируса? Според нея „инжекцията от информационните и комуникационни технологии вероятно ще е изключително важна за повишаване на имунната устойчивост на медийната среда“.

Премиерата на книгата „Лилия Райчева. Биобиблиография” ще се състои на 28 септември 2020 г. от 17 ч. в Университетската ботаническа градина, ул. „Московска” № 49.

Проф. Лилия Райчева е била последователно Ръководител на Катедрата „Радио и телевизия“ във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, заместник-декан по научно-изследователската работа и международната дейност, избирана е за декан на ФЖМК. Тя е и сред основателите на катедра „Комуникации и аудио-визуална продукция”, която създава през учебната 2018-2019 г. новата специалност – „Комуникационен мениджмънт”. Била е дългогодишен член на Съвета за електронни медии. /БГНЕС