Семейните подаръци на Байдън и Джонсън - находчивост срещу традиционализъм

Американският президент Джо Байдън, който отлетя до залива Карбис, за да присъства на срещата на върха на Г-7 подари на британския премиер велосипед и шлем, произведени в Америка.

На свой ред Джонсън, който често се придвижва с велосипед, връчи на Байдън снимка на стенопис, нарисуван в Единбург в чест на американския активист за правата на чернокожите Фредерик Дъглас (1817-1895). Този шедьовър на монументалната живопис е на художника Рос Блеър и е заснет от американско-британския фотограф Мелиса Хейтън. Отбелязва се, че Дъглас е посетил Великобритания през 40-те години.

Както посочва агенция Ройтерс, Джил Байдън, придружаваща американския лидер по време на пътуването му в Европа, получи като подарък първото издание от сборника с разкази „Ябълково дърво“ на английската писателка Дафне дю Морие (1907-1989). На свой ред Кари Джонсън, чиято сватба с британския министър-председател се състоя на 29 май, стана собственик на кожена чанта, направена от съпругите на американски военни и президентски копринен шал.

Двустранната среща между Байдън и Джонсън се проведе преди срещата на върха на Г7, която ще се състои в традиционния си формат на брега на полуостров Корнуол от 11 до 13 юни. В допълнение към лидерите на страните от Г7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония), в срещата ще участват ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен и лидерите на Австралия , Южна Корея и Южна Африка, както и новият главен изпълнителен директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеале. Индийският премиер Нарендра Моди, поради напрегнатата ситуация с COVID-19 в страната, ще участва в срещите дистанционно./БГНЕС, ТАСС