Подкрепата на Конгреса на САЩ за Тайван е изключително силна

Председателят на комисията за Китай в Камарата на представителите на САЩ заяви, че подкрепата на законодателния орган на страната му за Тайван е "изключително силна" след среща с висшето ръководство на самоуправляващия се остров.


Майк Галахър оглавява петчленна делегация, която се срещна с президента на Тайван Цай Инг-уен и вицепрезидента Лай Чинг-те, който спечели президентските избори миналия месец и ще встъпи в длъжност през май.

"Всъщност смятам, че подкрепата за Тайван в Конгреса на Съединените щати... Виждам нарастваща и изключително силна подкрепа за Тайван", каза Галахър пред репортери.

Съединените щати са най-важният съюзник на Тайван, а островът е в центъра на напрежението с Китай, който го обявява за своя територия и не изключва използването на сила, за да го постави под контрола на Пекин.

Галахър, който е яростен критик на Китай, добави, че според него подкрепата на САЩ за Тайван няма да бъде повлияна от резултата от президентските избори в страната през 2024 г.

"Много съм уверен, че подкрепата за Тайван ще продължи, независимо кой ще заеме Белия дом", каза той.

Той също така предупреди Пекин да не предприема опити за нахлуване в Тайван, като заяви, че това би било "невероятно глупаво".

"Ако Си Дзинпин и Китайската комунистическа партия някога вземат невероятно глупавото решение да се опитат да нахлуят в Тайван... това усилие ще се провали", каза той по време на срещата с Лай.

По-рано президентът Цай приветства американските законодатели, като заяви, че посещението демонстрира "твърдата подкрепа на САЩ за тайванската демокрация чрез конкретни действия".

"Ние ще продължим да развиваме нашите международни партньорства и да се ангажираме със света. През 2024 г. се надяваме да видим още по-голям обмен между Тайван и САЩ в редица области", каза тя.

Делегацията ще остане до събота като част от по-голямо посещение в региона, се казва в изявление на Американския институт в Тайван, фактическото посолство на Вашингтон в Тайпе.

Галахър е придружавана от представителите на САЩ Раджа Кришнаморти (D-IL), Джон Муленар (R-MI), Дъсти Джонсън (R-SD) и Сет Моултън (D-MA). /БГНЕС