Подкрепата за Алтернатива за Германия продължава да расте

Подкрепата за либерално-лявото коалиционно правителство на Германия се срина до най-ниското си ниво от 36%, докато крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ) достигна рекордно високи 22%, показва ново проучване на обществената телевизия в страната.


Според публикуваните данни, подкрепата за Социалдемократическата партия (СДП) на канцлера Олаф Шолц е 16%, което е с един пункт по-малко в сравнение с началото на миналия месец.

Коалиционният партньор на СДП, природозащитната партия на "Зелените", също е загубила един пункт, като се е сринала до 14%. Младшият коалиционен партньор, либералната Свободна демократическа партия (СДП), е с 6%.

Основната опозиция в Германия, консервативният алианс на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), беше предпочетена от 29% от анкетираните.

Проучването установи, че икономиката се е превърнала във водеща грижа за германските избиратели, а 46% са заявили, че очакват след една година икономическото положение да е по-лошо, отколкото е днес.

Около 26% от избирателите посочват имиграцията като своя основна грижа, следвана от изменението на климата (18%), социалната несправедливост и бедността (16%) и енергийната политика на правителството (9%).

Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ увеличи популярността от последните избори през 2021 г. насам, възползвайки се от широкото недоволство от политиката на коалиционното правителство.

Според последното проучване около 79% от анкетираните са или по-малко доволни, или изобщо не са доволни от лявоцентристкото либерално коалиционно правителство. Едва 19% от избирателите смятат, че правителството се справя добре.

Водещите фигури на германската крайна десница многократно критикуваха позицията на правителството на Шолц по отношение на руско-украинската война, противопоставят се на изпращането на оръжия в Украйна и твърдят, че прекратяването на вноса на енергия от Русия е против националните интереси на Германия. /БГНЕС